Linkovi

Ilon Mask izneo predlog za kraj rata u Ukrajini i razbesneo zvaničnike


Ilon Mask je najbogatiji čovek na svetu
Ilon Mask je najbogatiji čovek na svetu

KIJEV - Milijarder Ilon Mask upitao je svoje Tviter pratioce da se izjasne o predlogu za okončanje rata u Ukrajini, što je izazvalo oštru reakciju ukrajiskih zvaničnika - uključujući i predsednika Volodimira Zelenskog.

Najbogatiji čovek na svetu predložio je da se u četiri okupirana regiona, koje je Rusija nedavno anektirala, održe izbori pod nadzorom UN. Prethodno su u četiri oblasti održani referendumi koje Zapad osporava.

"Rusija mora da ode ako je to volja naroda", napisao je Mask.

U predlozima na Tviteru naveo je i da Krim ostane ruski, da mu se osigura snabedvanje vodom kao i da Ukrajina ostane neutralna.

Ukrajinski predsednik upitao je potom svoje Tviter pratioce "koji Ilon Mask im se više dopada - onaj koji podržava Rusiju ili onaj koji podžava Ukrajinu".

Predsednik Litvanije takođe je odgovorio Masku na Tviteru konstatacijom da "kada neko ukrade Teslu, to ga ne čini njegovim vlasnikom, čak i kada tvrdi da se za to glasalo".

Mask je, uprkos kritikama, nastavio sa istom temom i predložio da narod koji živi u Donbasu i Krimu sam odluči da li pripada Rusiji ili Ukrajini.

Dodao je i da ne mari za to da li je njegov predlog nepopularan, već za to što će "milioni ljudi bez potrebe umreti, a ishod će biti isti".

"Rusija ima tri puta veću populaciju od Ukrajine, pa pobeda u ratu nije izvesna. Ako brinete za ukrajinski narod, težite ka miru", napisao je Mask.

U februaru, kada je Rusija počela invaziju na Ukrajinu, Mask je na Tviteru ponudio pomoć Kijevu u vidu satelita njegove kompanije Spejs Eks.

Milijarder je na to podsetio i u ovoj Tviter prepisci.

"Spejs Eks je podržao satelitski sistem u Ukrajini sa 80 miliona dolara. Naša podrška Rusiji iznosi 0 dolara. Očito je da smo za Ukrajinu".

XS
SM
MD
LG