Linkovi

Ilon Mask preti da će odustati od kupovine Tvitera


ARHIVA - Profil Ilona Maska na Tviteru.
ARHIVA - Profil Ilona Maska na Tviteru.

Ilon Mask je optužio Tviter da se "aktivno odupire i osujećuje ga u pokušajima da ostvari svoje pravo na informacije", dok pokušava da dobije podatke o lažnim nalozima na platformi.

Mask, osnivač kompanije Tesla, u ponedeljak je uputio pismo Tviteru u kome upozorava da će odustati od dogovora o preuzimanju kompanije, vrednog 44 milijarde dolara, ukoliko mu Tviter ne dostavi informacije koje traži. Mask je, dalje, optužio kompaniju za "jasno i materijalno kršenje" obaveze da dostavi podatke.

"Mask veruje da Tviter transparentno odbija da se povinuje svojim obavezama u skladu sa ugovorom o spajanju kompanija, što izaziva sumnju da kompanija uskraćuje tražene podatke iz straha od toga šta bi Maskova sopstvena analiza podataka mogla da otkrije", navodi se u pismu.

Ilon Mask želi da proceni koliko je lažnih naloga među 229 miliona naloga na Tviteru. Direktor kompanije Parag Agraval je rekao da Tviterove analize dosledno pokazuju da je manje od 5% naloga lažno. Mask, međutim, to osporava a u maju je tvitovao da 20% ili više naloga na platformi ne pripada stvarnim osobama.

"Tviter je, zapravo, odbio da pruži informacije koje je gospodin Mask u više navrata tražio od 9. maja 2022, da bi ubrzao svoju procenu lažnih i "spam" naloga na platformi kompanije. Tviterova najnovija ponuda da jednostavno dostavi dodatne detalje o metodologijama testiranja same te kompanije, bilo kroz pisani materijal ili verbalna objašnjenja, je ravna odbijanju zahteva gospodina Maska da mu se dostave podaci", konstatuje se u pismu.

Društvena mreža nije komentarisala Maskovo pismo, a vrednost deonica Tvitera je na početku rada berze u ponedeljak opala više od 5 odsto.

U izveštaju su korišćeni i podaci agencija Rojters i Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG