Linkovi

Turska krenula u ofanzivu u Siriji, kurdski položaji na meti bombardera


Konvoj turskih vojnih vozila prolazi kroz gradić Akdžakale, na granici Turske i Sirije, u okviru vojne operacije turskih vlasti protiv kurdskih pobunjenika na severoistoku Sirije (Foto: AP/Lefteris Pitarakis)
Konvoj turskih vojnih vozila prolazi kroz gradić Akdžakale, na granici Turske i Sirije, u okviru vojne operacije turskih vlasti protiv kurdskih pobunjenika na severoistoku Sirije (Foto: AP/Lefteris Pitarakis)

Nova eskalacija sukoba u Siriji. Turska je u sjevernoistočnom dijelu te zemlje počela dugo planiranu vojnu operaciju protiv kurdskih snaga koje naziva teroristima, a koje mnogi na zapadu smatraju ključnim partnerom u borbi protiv Islamske države. Sirijske demokratske snage, koje predvode Kurdi, saopštile su da je u vazdušnim napadima na pogranično područje poginulo najmanje pet civila, a desetine povređene i da su na granici u toku sukobi sa turskim snagama. Turska ofanziva počela je ubrzo nakon što je Bijela kuća iznenada najavila da se američke snage povlače iz tog regiona.

Uprkos prijetnjama u upozorenjima iz Vašingtona, Turska je počela ofanzivu u sjevernoj Siriji, a u vazdušnim napadima pogođeni su položaji kurdskih snaga i pogranični grad Ras al Ain i Tel Abjad. U sredu veče počela je i kopnena ofanziva.

Vojna operacija, treća od 2016. godine nazvana je “Mirno proljeće”, a kako je rekao turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, njen cilj je je da se eliminiše prijetnja od sirijjsko-kurdskih boraca koje Ankara smatra teroristima, iako su se uz Sjedinjene Države borili protiv Islamske države.

Turska ofanziva u Siriji
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Turska planira i uspostavljanje bezbjedne zone u tom području, u koju bi smjestila dva miliona sirijske izbjeglice.

“Vjerujem da će turske oružane snage, uz Sirijsku nacionalnu armiju, postići veliki uspjeh u borbi protiv kurdskih snaga i Daeša u sjevernoj Siriji. Naša misija je jasna - uništićemo teroristički koridor i izgraditi mirovni. Naša borba nije protiv civila”, rekao je Erdogan.

Međutim, hiljade civila napustile su pogođena područja.

“Vidjeli smo dva tenka ispred sela, zbog čega smo otišli, jer nas je strah da će naša djeca biti povrijeđena u granatiranju. Većina stanovnika sela je otišla, osim nekih mlađih ljudi”, kaže jedan od njih.

Sirijske demokratske snage, koje Kurdi predvode, saopštile su da među stanovnicima vlada velika panika, a da je pet civila poginulo.

"Svijet zna šta je cilj napada na sjeveroistočnu Siriju. Zbog toga pozivamo organizacije za ljudska prava , demokratske zemlje, Evropsku uniju i Ujedinjene nacije da se suprostave turskom napadu. Svi koji to ne urade smatraju se pristalicom turske operacije”, rekao je njihov portparol Ahmed Musa.

Na granici se već danima gomilaju turske snage i njihovi arapski saveznici. Samo nekoliko sati uoči početka ofanzive, objavljen je video snimak na kojem se vidi kako američki vojnici napuštaju to područje. Odluka predsjednika SAD Donalda Trampa o povlačenju snaga dovela je do protesta civila u regionu, koji poručuju da se osjećaju napuštenim.

Trampov potez oštro je kritikovan i u Vašingtonu - pojedini njegovi republikanski saveznici ocijenili su da je riječ o izdaji američkog saveznika. Međutim, odmbrambeni zvaničnici rekli su televiziji ABC News da su vojni lideri bili uključeni u donošenje sporne odluke, koju Tramp čvrsto brani.

"Rekao sam Turskoj i predsjedniku Erdoganu da mora da dobro postupa prema njima i da se pobrine za ISIS”, rekao je Tramp.

Tramp je odluku pravdao i na Tviteru. Poručio je da je američki angažman na Bliskom istoku najgora odluka u istoriji zemlje. Kasnije je saopštio da Sjedinjene Države ne podržavaju turski napad i da je Turskoj jasno stavio do znanja da je operacija loša ideja, a da u tom području više nema američkih vojnika. Ponovio je i da će uništiti tursku ekonomiju, ako Turska "uništi" kurdsku populaciju u Siriji.

U međuvremenu, međunarodna zajednica poziva Tursku na uzdržanost.

“Važno je izbjeći akcije koje mogu dodatno da destabilizuju region, dovedu do eskalacije tenzija i izazovu još veću ljudsku patnju. Računam na Tursku da bude uzdržana, a da joj akcije budu adekvatne i odmjerene”, izjavio je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

Evropska unija pozvala je Tursku da okonča operaciju u sjevernoj Siriji, odbacila njen plan o formiranju bezbjedne zone i naglasila da joj neće pružiti pomoć.

“Ova vojna akcija neće dovesti do dobrih rezultata I to smo prenijeli našim turskim prijateljima”, poručio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Za uzržanost se zalaže i iranski predsjednik Hasan Rohani, koji je Kurde u Siriji pozvao da podrže sirijsku vojsku i vlast. O situaciji u regionu Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija raspravljaće u četvrtak, na sjedinici zatvornoj za javnost.

XS
SM
MD
LG