Linkovi

Ponovo rastu rusko-turske tenzije povodom Sirije


Arhiva - Vojnik podiže prst dok oklopna vozila turske vojske ulaze u sirijski grad Ajn al Arab, 22. februara 2015. (AP Photo/Mursel Coban, Depo Photos, File)
Arhiva - Vojnik podiže prst dok oklopna vozila turske vojske ulaze u sirijski grad Ajn al Arab, 22. februara 2015. (AP Photo/Mursel Coban, Depo Photos, File)

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da je pozvalo najvišeg ruskog diplomatu u Turskoj povodom ubistva jednog od turskih vojnika za koje je okrivljena grupa sirijskih Kurda koju Moskva podržava. Ovaj spor povećava pritisak na napore koji su bili usmereni na približavanje dve zemlje.

Tursko Minisarstvo inostranih poslova pozvalo je u četvrtak otpravnika poslova ruske ambasade i upozorilo ga da će se Turska osvetiti grupi sirijskih Kurda ukoliko se ponovi prekogranični napad poput onog u sredu. Turska vojska tvrdi da je jedan njen vojnik ubijen hicem snajpera milicije sirijskih Kurda, Narodne zaštitne jedinice (YPG).

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske, Husein Muftuoglu, rekao je tokom svog nedeljnog brifinga za novinare da je Moskva odgovorna za sprečavanje takvih slučajeva, s obzirom na to da su njene snage raspoređene u regionu Afrin, koji kontrolišu Kurdi, kako bi nadgledale i sprečilavale događaje poput ovog.

"Koraci treba da budu preduzeti kako bi se sprečili slični slučajevi u budućnosti" i odmazda će biti usmerena prema grupi sirijskih Kurda ukoliko se ovakav napad ponovi, rekao je Mutouglu.

Pogled na kurdski grad Afrin, u blizini Aleka, 18. marta 2015.
Pogled na kurdski grad Afrin, u blizini Aleka, 18. marta 2015.

Ruske trupe poslate u Afrin

Turska vojska redovno granatira Afrin, optužujući YPG i njeno političko krlilo, Partiju demokratske unije (PYD), da su teroristi, pridruženi Radničkoj partiji Kurdistana (PKK) koja se bori protiv turske države. Ali, Moskva se udvara grupi sirijskih Kurda.

Ove nedelje, ruske snage poslate su u Afrin, uprkost protestima Ankare. Duboki spor baca senku na napored da se obnove odnosi između Ankare i Moskve, koji su bili unišpteni kada su 2015. godine turski avioni oborili ruski bombarder koji je poleteo iz sirijske vazdušne baze.

Bivši visoki turski diplomata Ajdin Selcen, koji je služio širom regiona, rekao je da najnoviji spor oko Afrina pokazuje ograničenja napora koji imaju za cilj približavanje dve zemlje.

"Ankara je vrlo aktivna u promovisanju pozitivnog napretka u odnosima", kaže Selcen."Ali, praktično govoreći, progresa nema. Zapravo, možemo čak govoriti o pogoršanju nakon ovoga što vidimo u Afrinu".

Mirovni razgovori zakazani u Ženevi

Tursko nezadovoljstvo učestalo je iznošeno ruskom otpravniku poslova zbog fotografije viših ruskih oficira u Afrinu, koji nose oznake PYD na svojim uniformama. Produbljivanje odnosa Moskve sa sirijskim Kurdima takođe izaziva sve veći nemir u Ankari. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Muftuoglu takođe je pozvao Moksvu da zatvori političke kancelarije PYD-a u ruskoj prestonici.

Odnosi bi mogli da budu dodatno zategnuti zbog lobiranja Miskve da se PYD uključi u mirovne razgovore o Siriji koji se naredne nedelje održavaju u Ženevi. Ankara je predvodila pokušaje da se blokira to učešće, tvrdeći da je PYD teroristička organizacija.

Ruski ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov, u sredu je rekao da je vrlo važno da se prevaziđe turski otpor i da se sirijski Kurdi uključe u predstojeće razgovore.

XS
SM
MD
LG