Linkovi

EU i SAD apeluju na Tursku da ne gađa civile


Kurdski borci u Siriji

Američki sekretar za odbranu Džim Matis oštro je kritikovao ofanzivu Turske protiv kurdskih snaga u severnoj Siriji, koje su saveznici Sjedinjenih Država, ističući da to odvraća pažnju od borbe protiv ekstremista Islamske države. “Tražimo od Turske da bude uzdržana u vojnim akcijama i retorici i da osigura da obim i trajanje operacija budu ograničeni”, naglasio je Matis. Prethodno su ​američki državni sekretar Reks Tilerson i njegova evropska koleginica Federika Mogerini pozvali Tursku da osigura bezbednost civila u napadu na kurdske enklave u Siriji. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u ponedeljak da turske snage neće povući dok ne ispune ciljeve, ali da Ankara nema pretenzije na teritoriju u Siriji.

Turski napadi na Afrin koji drže Kurdi na severozapadu Sirije intenzivirani su u ponedeljak, kada su izbili sukobi između turskih snaga i lokalne kurdske milicije koju podržava Amerika. Reks Tilerson rekao je u Londonu da su SAD u kontaktu sa obe strane.

“Tražimo od obe strane da se uzdrže, da minimiziraju udar na civile jer već ima mnogo civilnih žrtava, a mi ćemo da vidimo šta možemo da uradimo zajedno kako bi rešili realne bezbednosne brige Turske u njenu korist. Treba da se vratimo borbi protiv Islamske države i da osiguramo stabilnu, mirnu Siriju i radimo na jedinstvu Sirije kroz Ženevski proces kojem smo svi posvećeni.”

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini tražila je od obe strane da garantuju pristup humanitarnoj pomoći za civile. Takođe je rekla da je zabrinuta da će borbe umanjiti napore za postizanje mirnog rešenja u Siriji gde rat traje već sedam godina.

“Ovaj napad između ostalog, uz vojne aktivnosti ostalih u Siriji, ozbiljno ugrožava nastavak razgovora u Ženevi, za koje verujemo da mogu da rezultiraju održivim mirom u Siriji, i političkom tranzicijom”

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da turske snage neće prestati sa napadima dok pogranična teritorija između Turske i Sirije ne bude bezbedna. Takođe je optužio SAD da naoružavaju Kurdske snage čiji je konačni plan, kaže, da izvode prekogranične napade na Tursku. Erdogan tvrdi da su sirijski Kurdi povezani sa separatističkom Radničkom partijom Kurdistana, koja se u Turskoj, SAD I EU smatra terorističkom organizacijom.

“Situacija u Afrinu će se smiriti, nema povlačenja. Razgovarali smo o tome sa ruskim prijateljima i imamo dogovor. Razgovarali smo i sa ostalim koaliconim snagama. Razgovarali smo i sa Amerikom, ali ne možemo da ih ubedimo u jednu stvar. Pitali smo ih zašto se bore protiv Islamske države uz pomoć druge terorističke organizacije?”

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov optužio je SAD da podstiču kurdski separatistički pokret, zbog nedostatka razumevanja situacije ili namerno. Vojna podrška njegove zemlje pomogla je vladi u Damasku da povrati veći deo teritorije koju je držala sirijska opozicija. Turska je kritikovala tu podršku, čak i oborila jedan ruski avion iznad Sirije. Ali dve strane su se ubrzo potom pomirile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG