Linkovi

Erdogan kritikuje SAD zbog podrške Kurdima


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan izjavio je u nedelju da će zatražiti objašnjenje od američkog predsednika Donalda Trampa za video snimak na kojem se vide zastave kurdske milicije u Siriji - Narodnih zaštitnih jedinica, na vozilima američkog konvoja. Prošle nedelje, Sjedinjene Države su razmestile oklopna vozila na sirijsko-turskoj granici u pokušaju da onemoguće sukobe između turskih i kurdskih boraca u Siriji.

Pre dva dana, konvoji vozila sa američkom zastavom kretali su se granicom između Turske i Sirije. Ali društveni mediji su takođe prikazali snimke kurdskih zastava na američkim vozilima.

“Pokazaćemo te snimke predsedniku Trampu na sastanku 16. maja”, najavio je turski predsednik.

Sjedinjene Države podržavaju kurdsku miliciju, koja se bori protiv pripadnika Islamske države, a koje američka saveznica Turska naziva terorističkim grupama.

“Pošto se protivimo međunarodnim teroristima kao partnerima, pokazaćemo im fotografije i pitati ih o čemu se radi. Ukoliko se borba protiv terorizma na obavlja na jedinstvenoj osnovi, ono što nam se događa danas, nekome će se dogoditi sutra “, upozorio je Erdogan.

Američka demonstracija vojne moći na sirijskoj strani granice, usledila je posle napada turskih vazdušnih snaga na kurdske jedinice u Siriji. Sirijski Kurdi su protestovali tvrdeći da su u napadu poginuli civili.

“Od ranog jutra, stanovnici se kreću ka Tel Hamisu, osuđujući Erdoganov napad na Karačok, gde su poginuli nedužni civili. Takođe su osudili Erdoganov napad na Rodžavu, koji je imao za cilj da ugrozi bezbednost i stabilnost na tom području“, navela je jedna učesnica protesta.

Erdogan je juče zapretio da će preduzeti novu vojnu akciju protiv Kurda u Iraku i Siriji.

“Nećemo objaviti datum i vreme napada. Ali Kurdi su svesni da turska vojska to može da uradi svakog trenutka. Bolje da oni žive u strahu nego da mi brinemo. “

Turska vlada je uključena u borbe protiv pripadnika Islamske države u Siriji i Iraku, ali se Ankara pribojava da bi kurdska milicija u tim zemljama mogla da se pridruži kurdskim pobunjenicima u Turskoj da bi osvojila teritoriju koja bi postala Kurdska država. Predsednik Tramp je rekao da je glavni američki cilj u Siriji, da porazi pripadnike Islamske države.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG