Linkovi

Predsednik Turske Erdogan preti SAD


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Ankari, Turska 11. januar 2018.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Ankari, Turska 11. januar 2018.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da bi Turska "potopila" 300.000 pripadnika novih bezbednosnih snaga koje podržavaju Amerikanci, a koji su postavljeni duž sirijsko-kurdske granice.

"Sjedinjene Države su priznale da su rasporedile terorističke snage duž granice naže zemlje. Naša dužnost je da utopimo te terorističke snage pre nego što se rode", zapretio je Erdogan u govoru nadomak Ankare koji su prenosile TV stanice.

Erdogan je u ponedeljak takodje rekao da je Turska završila pripreme za operaciju u oblasti Afrin i grada Manbidža, koje kontrolišu Kurdi.

Planovi za novu vojnu akciju predvođenu Amerikancima objavljeni su u nedelju i planirano je da učestvuju borci Sirijskih demokratskih snaga čiji su pripadnici pretežno Kurdi. Turska te snage smatra produženom rukom Kurdistanske radničke partije, koju je Ankara proglasila za terorističku grupu.

Tenzije izmedju Vašingtona i Ankare su porasle jer Erdogan ponavlja da je turska armija spremna "da se u svakom momentu" bori protiv sirijskih Kurda.

Američki zvaničnici kažu da je nova operacija deo šireg plana da se fokus prebaci sa borbe sa ekstremistima Islamske države na obezbeđenje granice u severnoj Siriji.

XS
SM
MD
LG