Linkovi

Turska upozorava SAD i sirijsku vladu da ne podržavaju Kurde


Radnik menjaju ime ulice u Ankari gde se nalazi američka ambasada i stavljaju novi naziv "Ulica maslinove grančice", po vojnoj operaciji proterivanja sirijskih Kurda.
Radnik menjaju ime ulice u Ankari gde se nalazi američka ambasada i stavljaju novi naziv "Ulica maslinove grančice", po vojnoj operaciji proterivanja sirijskih Kurda.

Trupe sirijske vlade na putu za sirijski region Afrin, kurdsku oblast gde su turske trupe započele jednomesečnu ofanzivu, povukle su se danas pošto je turska artiljerija ispalila upozoravajuće hice, navodi turska državna novinska agencija Anadolija.

Paravojne snage sirijskih Kurda i osnivač Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdul Rahman potvrdili su da su trupe sirijske vlade počele da ulaze u kurdsku enklavu ranije danas, pre nego što su ispaljeni hici upozorenja. Sirijski državni mediji su snimili konvoj od oko 20 vozila opremljenih mašinkama kako ulaze u Afrin iz sela Nubul. Kurdski zvaničnici nisu komentarisali razvoj događaja ali su državni mediji juče izjavili da pro-sirijska vladine snage dolaze u Afrin da se "pridruže otporu protiv turske agresije."

Rusija je do sada imala ključnu ulogu u spasavanju režima sirijskog predsednika Bašara Al Asada, ali su najveći izazov za Kremlj sada različiti zathevi aktera sukoba u Siriji, počev od onih sa kojima je Moskva saveznik ili želi da popravi veze sa njima, dok raste opasnost da se konflikt proširi na šire područje Bliskog istoka.

U medjuvremenu, Turska vlada je zatražila od Sjedinjenih Država da obustave naoružavanje Kurda u Siriji i upozorila tamošnju vladu protiv mešanja u tursku ofanzivu protiv Kurda u Siriji. Turski zvaničnici su to izjavili u ponedeljak kao odgovor na vesti da Damask planira da pošalje vladine paravojne snage u Afrin u severnoj Siriji da pomognu Kurdima da se odupru turskoj ofanzivi. Turska je pokrenula veliku ofanzivu prošlog meseca protiv kurdskih paravojnih snaga koji drže Afrin i planira da ukloni Kurde sa drugih teritorija koje su zauzeli od ekstremista Islamske države.

Sirijski pobunjenici su uz podršku Turske zauzeli pozicije bliže sirijsko-turskoj granici odakle vrše napade na kurdske paravojne snage u regionu Afrina. Sirijski mediji preneli su juče da će vlada poslati pro-vladine oružane snage da pomognu Kurdima da se bore protiv trupa koje podržava Turska. Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao reporterima tokom posete Jordanu da će se turske snage boriti sa svima koji pokušaju da zaštite takozvane Kurdske narodne zaštitne jedinice ili kurdsku terorističku grupu PKK (ili Kurdistansku radničku stranku).

“Ako režim udje u Afrin da ga očisti od PKK ili kurdske milicije, onda nema problema. Ali ako režim ulazi da bi zaštitio kurdske snage, onda nas niko ne može zaustaviti, odnosno zaustaviti Tursku ili turske vojnike. To važi za Afrin, za Manbidž i za region istočno od Eufrata.”

Turska je žestok protivnik sirijskog predsednika Bašara Al Asada, ali navodi da nema teritorijalne pretenzije prema Siriji. Ankara smatra kurdske paravojne snage terororistima i pretnjom turskim granicama. Sjedinjene Države su razgnevile Tursku time što naoružavaju Kurde kako bi obezbedile njihov uspeh u proterivanju Islamske države iz Sirije. Američki državni sekretar Reks Tilerson je nastojao da izgladi nesuglasice sa saveznikom iz NATO-a tokom posete Turskoj prošle nedelje.

“Od sada ćemo delovati zajedno. Ruku pod ruku. Rešavaćemo pitanja koja nam uzrokuju teškoće.”

Uprkos Tilersonovim pomirljivim rečima, Turska je juče preimenovala ulicu ispred američke ambasade u Ankari po svojoj vojnoj kampanji u Siriji, dok je visoki turski zvaničnik Bekir Bozdag uputio upozorenje protiv podrške američkih trupa Kurdima u Manbidžu.

“Ako ne bude rezultata na razgovorima sa Sjedinjenim Državama onda će Turska reći poslednju reč. U tom slučaju Turska će očistiti Manbidž od kurdskih terorista kao što je proterala teroriste iz Afrina. Nadamo se da će to pitanje biti rešeno dijalogom bez potrebe za takvom operacijom.”

Kurdi su stekli kontrolu nad Manbidžom, još jednim gradom u severnoj Siriji pošto su porazili Islamsku državu u toj oblasti. Turska zahteva da oni odu iz tog tradicionalno arapskog grada koji ima strateški položaj na zapadnoj obali Eufrata.

XS
SM
MD
LG