Linkovi

Kurdi protestuju zbog turskog zauzimanja Afrina u Siriji


Arhiva - Demonstracije ispred kancelarije UN-a u Arbilu u Iraku zbog vojnih operacija turskih snaga u Afrinu, 23. januar 2018.

Snage u Siriji, koje podržava Turska, u potpunosti su zauzele enklavu Afrin koju su držali sirijski Kurdi. Kurdi su protestovali zbog te ofanzive nazvavši je etničkim čišćenjem i obećali da će nastaviti da se bore kako bi sačuvali zemlju svojih predaka u Siriji. Turska je saopštila da se bori protiv paravojnih snaga YPG koje su, kako tvrdi, vezane za terorističku organizaciju PKK i predstavljaju opasnost po Tursku.

Vojne snage predvođene Turskom ušle su u nedelju u centralni Afrin bez otpora i brzo su se rasporedile po gradu podigavši turske zastave. Zauzimanje te severne enklave je od vitalnog značaja za nastojanja Turske da spreči mogućnost osnivanja nezavisne kurdske države. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je proglasio pobedu.

"Većina terorista je već pobegla podvivši rep. Naše specijalne snage i pripadnici Slobodne sirijske armije raščišćavaju ruševine i zamke koje su ostavili za sobom", poručio je turski predsednik.

Erdogan tvrdi da su Sirijske kurdske paravojne snage povezane sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom strankom ili PKK. Posle Afrina, paravojne snage koje podržava Turska planiraju da nastave da se bore protiv Kurda svuda u Siriji.

“Uz božju volju mi ćemo doći u Manbidž i posle Manbidža idemo ka al Hasaki. Pratićemo Kurde svuda, i PKK i YPG", poručio je neimenovani pripadnik Slobodne sirijske armije.

Oko 25.000 ljudi je pobeglo iz Afrina u prethodnih nekoliko dana, prebacivši se južno, na teritoriju koju još uvek drže paravojne snage YPG sirijske vlade.

Masovni odlazak stanovništva nastavio se i u nedelju dok se izdizao dim od eksplodiranih mina. Prokurdski političari i aktivisti u Turskoj su apelovali na medjunarodnu zajednicu da osudi, kako su ga nazvali, tursko etničko čišćenje Kurda u Siriji.

"Apelujemo na Ujedinjene nacije, Evropski savet, Evropski parlament, Medjunarodne koalicione snage, islamske zemlje i medjunarodnu zajednicu kao celinu da odmah preduzmu korake kako bi se izbegla tragedija u Afrinu i kako bi se došlo do konkretnih rezultata, uključujući povlačenje svih oružanih snaga koje su ušle u Afrin", rekao je Berdan Ozturk, poslanik prokurdske Narodne demokratske stranke.

Desničarske grupe navode da su stotine civila ubijene u turskoj ofanzivi, ali Ankara demantuje da su civili bili meta.

U sirijskom gradu Kamišiju, na granici sa Turskom, Kurdi su protestovali zbog ubistva civila u Afrinu i obećali da će povratiti, kako navode, domovinu svojih predaka.

"Čak i ako Turci ostanu u Afrinu 1.000 godina, mi ćemo ih proterati i ponovo preuzeti našu zemlju jer oni nemaju nikakvo vlasništvo na njoj", rekao je učesnik demonstracija Isa Kartmini.

Američka podrška kurdskim YPG paravojnim snagama u nastojanju da izbace teroriste Islamske države iz svojih sirijskih uporišta, dovela je do spora izmedju Vašingtona i Ankare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG