Linkovi

Tramp upozorio Tursku da ne napada Kurde u Siriji


Predsednik SAD Donald Tramp na sastanku u Beloj kući, 11. januara 2019.
Predsednik SAD Donald Tramp na sastanku u Beloj kući, 11. januara 2019.

Predsednik Donald Tramp upozorio je Tursku da se će suočiti sa ekonomskim uništenjem ukoliko napadne Kurde, kada se SAD budu povukle iz Sirije.

"Takođe, ne želimo da Kurdi provociraju Tursku", napisao je Tramp u tvitu kasnije u nedelju. Bez davanja ikakvih detalja, napisao je: "Napravite 20 milja (32 kilometar) bezbednu zonu".

"Rusija, Iran i Sirija najveći su dobitnici dugoročne američke politike uništenja ISIS-a u Siriji - prirodnih neprijatelja", tvitovao je.

Sirijske demokratske snage (YPG) predvođene Kurdima bile su među najbližim saveznicima SAD u borbi protiv ekstremista Islamske države unutar Sirije.

Turska tvrdi da je YPG povezana sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), koja vodi dugotrajni gerilski rat za više kurdske autonomije unutar Turske.

Turska smatra PKK za terorističku grupi i postoje strahovanja da će Turska napasti kurdske borce unutar Sirije kada Amerikanci odu.

Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, odgovorio je Trampu u ponedeljak, upoređujući YPG sa ekstremistima Islamske države.

"Gospodine @realDonaldTramp teroristi ne mogu biti vaši partneri i saveznici", napisao je on na Tviteru, koristeći ime Trampovog tviter naloga. "Turska očekuje od SAD da poštuju naše strateško partnerstvo i ne želi da to bude pomućeno terorističkom propagandom. Ne postoji razlika između DAEŠ-a, PKK, PYD i YPG. Nastavićemo da se borimo protiv svih njih".

Arhiva - Vojnik SAD sedi na svom oklopnom vozilu na putu u blizini Manbiža, Sirija, 4. aprila 2018.
Arhiva - Vojnik SAD sedi na svom oklopnom vozilu na putu u blizini Manbiža, Sirija, 4. aprila 2018.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo rekao je u subotu da je "optimista" da sirijski Kurdi neće biti napušteni i uveren da SAD i Turska mogu da naprave sporazum koji bi Kurdima obezbedio sigurnost.

Kurdi traže zaštitu od mogućeg turskog napada i pomoćnik sirijskog ministra inostranih poslova Ajman Susan rekao je novinarima u nedelju da bi njegova vlada volela da intenzivira dijalog sa Kurdima.

"Mnoge od izjava Kurda su pozitivne u vezi sa njihovom brigom za jedinstvo Sirije", rekao je.

Kurdski zvaničnici su rekli da bi voleli rusku medijaciju u bilo kakvim razgovorima sa sirijskom vladom.

Tramp je tvitovao u nedelju da je ono što je nazvao "uveliko zakasnelim" povlačenjem SAD iz Sirije započelo "dok udaramo na male ostatke ISIS-ovog teritorijalnog kalifata snažno i iz svih pravaca".

Ali, zvaničnici odbrane SAD negirali su da povlače bilo kakve trupe iz Sirije, rekavši za Glas Amerike da je početna faza podrazumeva izvlačenje "opreme, ne trupa".

Tramp je neočekivano objavio prošlog meseca da će snage SAD napustiti Siriju, izazivajući konfuziju i zabrinutost među saveznicima Amerike. Bela kuća nagovestila je da bi povlačenje moglo da bude okončano za 30 dana.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton kasnije je rekao da ne postoji vremenski raspored povlačenja.

XS
SM
MD
LG