Linkovi

Kurdska borba protiv ID ujedno i borba i za budućnost


Borci kurdskih Narodnih zaštitnih jedinica (YPG)
Borci kurdskih Narodnih zaštitnih jedinica (YPG)

Kurdski komandanti u severnoj Siriji ove nedelje su objavili da Rusija u toj oblasti gradi vojnu bazu i da će pomoći u obuci kurdskih boraca. Moskva je osporila te tvrdnje, ali analitičari kažu da je to znak sve veće uloge Kurda u regionu. Preko granice, Irak se suočava sa potencijalnom prekretnicom, kako se bitka za Mosul približava kraju, s obzirom na sve veća nagađanja da Kurdi na autonomnom severu, mogu ponovo da počnu da vrše pritisak za sticanje nezavisnosti.

Uprkos tvrdnjama kurdskih boraca, Moskva je demantovala da planira da otvori bilo kakve nove baze. Međutim, Rusija ostaje neko ko ima odlučujuću ulogu, kaže analitičarka Bliskoistočnog centra u Londonskoj školi ekonomije Zejnep Kaja.

“Mogu da razgovaraju sa Kurdima, mogu da razgovaraju sa Asadom, mogu da posreduju u sporazumima”.

Sjedinjene Države takođe podržavaju kurdske Narodne zaštitne jedinice (YPG), koje se bore sa Islamskom državom dalje na istoku.

Sposobnost Kurda da obezbede pordšku Vašingtona i Moskve dovela je do toga da Turska izgleda sve više izolovano. Ankara smatra Narodne zaštitne jedinice terorističkom grupom, povezanom sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), koja decenijama vodi borbu u Turskoj.

Šef američke Centralne komande general Džozef Votel odgovarao je na pitanja o tome na nedavnom pretresu senatskog Odbora za oružane snage, ovde u Vašingtonu, kada ga je senator Džon Mekejn upitao:

“Mislim da postoji mogućnost konflikta između Turske i Kurda, nasuprot tome da svi mi sarađujemo u pokušaju da porazimo Islamsku državu i proteramo je iz Rake. Da li to vidite kao scenario koji bi trebalo da nas brine?”

Votel je odgovorio:

“Da, da, gospodine predsedavajući. I u tom smislu pokušavamo da preduzmemo akciju kako bi sprečili da se to desi”.

Kurdski borci takođe imaju centralnu ulogu uz snage iračke vlade i šiitskih paravojnih jedinica u bici za oslobođenje Mosula od Islamske države.

“Brojne strane će biti tu i učestvovaće u oslobođenju te oblasti. Stoga će i želeti da učestvuju u uobličavanju budućnosti tog regiona. A tada ćemo videti političku borbu”, smatra Zejnep Kaja.

Kurdistanska regionalna vlada u severnom Iraku je već upozorila na potencijalne buduće konflikte.

“Mi bi mogli da se sukobimo sa šiitskim paravojnim snagama u budućnosti, ako ne bude dijaloga sa Bagdadom. Moramo da budemo vrlo pažljivi”, kaže kurdistanski kontrateroristički zvaničnik Lahur Talabani.

Sve više se nagađa da će Kurdi u Iraku obnoviti svoje napore da dobiju nezavisnost.

“Nije sasvim jasno da li oni zaista vrše pritisak da dobiju istinsku nezavisnost, ili je ovo puko nastojanje da se mobilizuju kurdska nacionalistička osećanja, oko administracije koja je u suštini nefunkcionalna”, smatra Kamran Matin sa Univerziteta Saseks.

U ponedeljak je predsednik Donald Tramp u Beloj kući primio premijera Iraka. Analitičari smatraju da će Sjedinjene Države verovatno svako nastojanje Kurda da dobiju nezavcisnost posmatrati kao dodatak već postojećem haosu u region, koji je već razoren konfliktom.

XS
SM
MD
LG