Linkovi

Tramp ponovo okrivio medije za podele u zemlji


Predsednik Donald Tramp na mitingu u Marfisborou u Ilinoisu, 27. oktobra 2018.
Predsednik Donald Tramp na mitingu u Marfisborou u Ilinoisu, 27. oktobra 2018.

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je okrivio medije za podsticanje gneva i podela među građanima, što je, navodno, dovelo do masovnog ubistva u singagogi u Pitsburgu i slanja eksploziva kritičarima Trampove politike.

Tramp je u nedelju napisao na svom Tviter nalogu da mediji pokušavaju da okrive republikance za podele u Americi. U ponedeljak je ocenio da je "veliki gnev u zemlji delom izazvan netačnim pa čak i namerno lažnim izveštajima u medijima."

"Mediji sa lažnim vestima, stvarni neprijatelj naroda, moraju da prestanu sa otvorenim i očiglednim neprijateljstvom i moraju da izveštavaju o vestima tačno i pošteno", rekao je predsednik. "To će mnogo pomoći da se ugasi plamen besa i razjarenosti."

Kritičari smatraju da su predsednik i njegova, često otrovna, retorika prema političkim protivnicima - odgovorni za duboke podele u američkom društvu.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je novinarima da je "neodgovorno" što neki mediji sugerišu da je Trampova retorika doprinela pucnjavi u sinagogi i slanju paketa sa eksplozivom. Rekla je da je "skandalozno" pomisliti da bilo ko, osim onih koji su počinili krivična dela, može da se smatra odgovornim.

Tramp je oštro osudio masovno ubistvo u sinagogi u Pitsburgu u subotu, kada je ubijeno 11 vernika a šestoro je ranjeno. Rekao je da je taj "zli antisemitski napad - napad na čovečanstvo." "Svi moramo da radimo zajedno da se otrov antisemitizma eliminiše u današnjem svetu. Moramo da se ujedinimo da porazimo mržnju", poručio je na Tviteru.

Prošle nedelje, kada su paketi sa eksplozivom poslati istaknutim demokratama, neki konzervaitvni komentatori na američkim radio i TV stanicama nagovestili su da je to operacija koju su inscenirali levičari, protivnici predsednika Trampa, da bi stekli prednost na izborima za Kongres koji se održavaju sledeće nedelje.

Kombi sa prozorima prelepljenim nalepnicama protiv istaknutih demokrata, čiji je vlasnik Cezar Sajok, osumnjičen za slanje pošiljki sa eksplozivom političkim neistomišljenicima predsednika Trampa.
Kombi sa prozorima prelepljenim nalepnicama protiv istaknutih demokrata, čiji je vlasnik Cezar Sajok, osumnjičen za slanje pošiljki sa eksplozivom političkim neistomišljenicima predsednika Trampa.

Međutim, u petak, federalni agenti uhapsili su Trampovog pristalicu i optužili ga da je poslao pakete sa eksplozivom bivšem predsedniku Obami, bivšem potpredsedniku Bajdenu i kandidatkinji demokrata na predsedničkim izborima 2016. Hilari Klinton, kao i nekoliko zvaničnika zaduženih za nacionalnu bezbednost koji su služili u Obaminoj administraciji. Tramp je pohvalio zvaničnike policije zbog hapšenja osumnjičenog, navodeći da političko nasilje ne sme da se toleriše.

Nekoliko sati posle hapšenja 56-godišnjeg Sajoka, Tramp je na političkom mitingu izjavio: "Vidimo kako su proteklih sati mediji pokušali da zli čin jednog pojedinca iskoriste za političke poene protiv mene i Republikanske stranke. Medijsko konstantno nepravedno praćenje mog rada, duboko neprijateljstvo i negativni napadi samo služe da razdvoje ljude i podriju zdravu debatu."

Posle slanja pošiljki sa eksplozivom, dvoje najoštrijih kritičara predsednika Trampa u Kongresu, lider senatske manjine Čak Šumer i vođa manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi okrivili su predsednika za raspirivanje tenzija. Ocenili su da zabrinutost koju je izrekao povodom paketa "zvuči šuplje" u svetlu njegovih drugih izjava.

"Više puta, predsednik je odobrio fizičko nasilje i delio Amerikance svojim rečima i delima", kazali su zakonodavci. "Izražavanjem podrške kongresmenu koji je udario reportera, neo-nacistima koji su ubili mladu ženu u Šarlotsvilu, svojim pristalicama na političkim skupovima koji se nasilno ponašaju prema demonstrantima, diktatorima širom sveta koji ubijaju svoje građane, i opisivanjem slobodne štampe kao neprijatelja naroda."

Trampova savetnica Kelien Konvej odbacila je ideju da je Trampova retorika podstakla tenzije u SAD. Ona je za CNN izjavila: "Ako se vratite unazad na izjave ovog predsednika i pročitate njegove reči posle svake tragedije, pa čak i prirodnih nepogoda koje su se dogodile za vreme njegovog mandata, njegove su reči bile veoma potresne i utešne i pozitivne. Definitivno nisu bile stranačke prirode. Predsednik pokušava da ujedini zemlju."

XS
SM
MD
LG