Linkovi

Predstavnici Bele kuće brane tvrdnje o prisluškivanju


Predsednik Donald Tramp sa bivšim predsednikom Barakom Obamom na Kapitol hilu na dan inauguracije 20. januara 2017.
Predsednik Donald Tramp sa bivšim predsednikom Barakom Obamom na Kapitol hilu na dan inauguracije 20. januara 2017.

Zvaničnici Bele kuće u ponedeljak su branili tvrdnje predsednika Donalda Trampa, za koje nije izneo dokaze, da je bivši predsednik Barak Obama naredio da se prisluškuju telefoni u Trampovoj kuli u Njujorku tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje. Trampove bliske saradnice, Sara Sanders i Kelien Konvej, saopštile su da predsednik nije spreman da prihvati navode direktora Federalnog istražnog biroa Džejmsa Komija da Obama nije naložio ilegalno prisluškivanje, uz poruku da je neophodno da Kongres istraži Trampove kontroverzne optužbe. Bivši i aktuelni obaveštajni zvaničnici, opozicione demokrate i pojedini republikanci odbacili su tvrdnje o prisluškivanju kao neosnovane i neistinite.

Izvor za zapanjujuće tvrdnje predsjednika Donalda Trampa da ga je Federalni istražni biro, po naređenju presjednika Baraka Obame, prisluškivao prošle godine i dalje je nepoznat. Direktor FBI Džejms Komi zatražio je od Sekretarijata za pravosuđe da javno ospori, kako mnogi smatraju, Trampove neistinite optužbe. Bivši šef američkih obaveštajknih agencija Džejms Kleper takodje je negirao navode predsednika Trampa.

“Kada je riječ o dijelu aparata za nacionalnu bezbjednost koji sam ja nadgledao, nisu bile preduzimane aktivnosti na prisluškivanju novoizabranog predsjednika u to vrijeme, ili kao kandidata, ili njegove kampanje.”

Portparolka Bijele kuće Sara Sanders je u intervjuu televiziji ABC u ponedeljak ipak poručila da predsjednik Tramp ne prihvata navode FBI-ja da Obama nije naredio ilegalno prisluškivanje Trampove kule tokom prošlogodišnje predsjedničke kampanje.

“On čvrsto vjeruje da je riječ o navodima o kojima su izvještavali brojni mediji. O prisluškivanju se govorilo u Njujork tajmsu, na BBC-iju, Foks njuzu i vjerujemo da bi Obavještajni odbor Predstavničkog doma to trebalo da istraži.”

Bijela kuća ipak nije ponudila dokaze za Trampove tvrdnje za koje pojedini ocjenjuju da su zasnovani na izvještajima konzervativnih medija.

“Američki narod ima pravo da zna da li se to događalo”, navela je Sara Sanders.

Za prisluškivanje je potrebno sudsko odobrenje, koje se međutim dobija u tajnosti. Bivši zvaničnici Bijele kuće odbacili su optužbe da je Obama zaobišao zakon.

Bivši portparol Bele kuće Džoš Ernest
Bivši portparol Bele kuće Džoš Ernest

“Nije istina da je predsjednik Obama naredio prisluškivanje Trampove kule. Ovo će možda biti iznenađujuće za trenutnog stanovnika Ovalne kancelarije, ali predsjednik Sjedinjenih Država nije ovlašćen da jednostrano naredi prisluškivanje američkog državljanina”, kaže bivši portparol Bele kuće Džoš Ernest.

U raspravu su se uključili i članovi Kongresa.

“Veoma sam zabrinut što naš predsjednik navodi da je bivši predsjednik uradio nešto nelegalno”, kaže republikanski senator Lindzi Grejem.

Da ironija bude veća, Trampovi tvitovi intenzivirali su debatu o mogućim vezama njegovog tima sa Rusijom s obzirom na to da sudovi odobravaju prisluškivanje na osnovu dokaza o ilegalnim radnjama.

“Bio bih veoma zabrinut, ako je, u stvari, Obamina administracija uspjela da sudskim putem dobije nalog u vezi sa kontaktima Trampove kampanje sa stranim vladima.”

Republikanski zakonodavci saopštili su da za sada nisu vidjeli nikakve dokaze koji bi potkrijepili Trampove navode.

“Bilo bi nam od pomoći ako bi predsjednik dao više informacija, ali i ako ne bi komentarisao dalje i dozvolio nam da radimo svoj posao", ističe republikanska senatorka Suzan Kolins.

Pojedine demokrate imaju drugo objašenjenje za predsjednikove optužbe.

“On tvrdi da je to činjenica. Ja mislim da time samo pokušava da odvuče pažnju sa veoma ozbiljnog miješanja strane sile u našu demokratiju.”

Vašington je za sada ipak usredsređen na istragu ruskih aktivnosti, čemu dopinosi i sam predsjednik.

XS
SM
MD
LG