Linkovi

Bela kuća demantuje da je Trampova saradnica prekršila zakon


Kelien Konvej govori na konferenciji Konzervativne političke akcije u Nacionalnoj luci u Merilendu, 23. februara 2018.
Kelien Konvej govori na konferenciji Konzervativne političke akcije u Nacionalnoj luci u Merilendu, 23. februara 2018.

Bela kuća odbacila je zaključke nezavisnog izveštaja da je predsednikova savetnica Kelien Konvej prekršila federalni zakon kada je izražavala svoja mišljenja u dva televizijska intervjua prošle godine.

Kancelarija specijalnog tužioca navela je u izveštaju da je Konvej u novembarskom intervjuu televiziji Foks Njuz zagovarala poraz kandidata za Senat na vanrednim izborima u Alabami i "prećutno podržala" drugog kandidata. U decembarskom intervjuu na CNN-u, ona se založila za poraz jednog kandidata i izbor drugog. Oba ta primera predstavljaju kršenje saveznog zakona koji zabranjuje većini službenika federalne vlade (sa izuzetkom predsednika, potpredsednika i nekih visokih zvaničnika) da koriste svoj zvanični položaj da bi uticali na izbore. Kancelarija je podnela izveštaj predsedniku kako bi on preduzeo "odgovarajuće disciplinske mere."

“Kelien Konvej nije se zalagala za izbor niti protiv izbora nijednog određenog kandidata. Jednostavno je prenela predsednikov očigledan stav da želi da u Predstavničkom domu i Senatu ima ljude koji podržavaju njegove ciljeve", saopštila je Bela kuća.

U oba intervjua, Konvej je komentarisala trku za senat demokratskog kandidata Daga Džonsa i republikanca Roja Mura koji su se takmičili za mesto u Senatu koje je upraznio Džef Sešns kada je postao Trampov sekretar za pravosuđe.

Kancelarija je pružila Konvej priliku da odgovori na njene zaključke ali je Trampova saradnica odbila da to učini.

Inače, kancelarija specijalnog tužioca nije povezana sa specijalnim tužiocem Robertom Malerom, koji istražuje mešanje Rusije u izbore 2016.

XS
SM
MD
LG