Linkovi

"Ratno stanje" Trampa i demokrata zbog Malerove istrage


Predsednik Donald Tramp daje izjave u dvorištu Bele kuće
Predsednik Donald Tramp daje izjave u dvorištu Bele kuće

Vašington se sprema za promenu vlasti nakon što su demokrate osvojile većinu u Predstavničkom domu Kongresa na prošlonedeljnim izborima. Sada obećavaju da će zaštititi istragu o Rusiji i pozvati predsednika Trampa na odgovornost, ali i da će se truditi da ostvare opipljive rezultate u rešavanju svakodnevnih problema Amerikanaca.

Od januara, demokrate u donjem domu Kongresa imaće ovlašćenja da istražuju Trampovu administraciju. Oni koji će voditi kongresne odbore obećavaju da će svoju moć upotrebljavati pravično.

"Nećemo slati pozive za svedočenja kao da delimo slatkiše za Noć veštica. Imamo mnogo posla, ja sam se veoma precizno fokusirao i na pitanja na kojima je predsednik rekao da želi da radi - poput cene lekova”, kaže Ilajdža Kamings, demokrata u Odboru za nadzor vlade.

Kongresmen Ilajdža Kamings
Kongresmen Ilajdža Kamings

Svakako, nadzor Kongresa nad Trampovom administracijom će biti pojačan.

“Pozvaćemo predsednika na odgovornost. Mora da nauči da odgovara za svoje postupke i da nije iznad zakona”, rekao je Džerold Nedler koji će voditi Odbor za pravosuđe.

Tramp kaže da ga ne brinu potezi demokrata u donjem domu Kongresa.

“Oni će proveravati nas, mi možemo njih. I tako ćemo se prepucavati. Deluje kao ratno stanje”

Demokrate kritikuju i Trampov izbor čoveka koji će voditi Sekretarijat za pravosuđe, pošto je otpušten Džef Sešns. Vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Met Vitaker često je kritikovao istragu specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusije u izbore i potencijalnim vezama sa Trampovim saradnicima.

Imenovanje Vitakera je napad na istragu Roberta Malera. I deo matrice mešanja predsednika u tu istragu”, ocenjuje Nedler.

Kongresmen Džerold Nedler
Kongresmen Džerold Nedler

Demokrate u Senatu i nekolicina republikanaca ponovo pokušavaju da proguraju predlog zakona kojim bi se Beloj kući otežalo da otpusti Malera i insistiralo na kompletnoj istrazi.

“Više nego ikad demokratiji je potrebno ujedinjenje republikanaca i demokrata i da zajednički zaštite istragu specijalnog tužioca Malera. Jer, ako to ne uradimo, daćemo Donaldu Trampu dozvolu da okonča istagu o svojim potencijalnim prestupima a naša zemlja će se pretvoriti u banana repubuliku”, ističe demokratski senator Kris Marfi.

Ali republikanci u Senatu kažu da Tramp nije pretnja Malerovoj istrazi.

“Ništa ne ukazuje na to da želi da otpusti Malera ili da okonča istragu”, smatra lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel.

Bela kuća u međuvremenu poriče bilo kakve veze sa Rusijom i opsturkciju pravde.

“Dobro sarađujemo sa Malerom. U dosadašnjoj istrazi smo dostavili 1,4 miliona dokumenata, a 33-je ljudi je dalo iskaze ili informacije”, naglasila je Kelien Konvej, savetnica predsednika Trampa.

Trampova savetnica Kelien Konvej
Trampova savetnica Kelien Konvej

Među demokratama ima i onih koji žele da pokrenu opoziv predsednika, ali najviše rangirani među njima poručuju da je prerano za takve razgovore i da svaka kaznena mera za predsednika mora biti pažljivo odmerena i potkrepljena dokazima.

XS
SM
MD
LG