Linkovi

Javnost osuđuje Trampovo vređanje novinarke, Bela kuća ga brani


Voditeljski par emisije "Morning Joe" Džo Skarboro i Mika Bžežinski
Voditeljski par emisije "Morning Joe" Džo Skarboro i Mika Bžežinski

Predsednik Tramp izazvao je opšte osude širom političkog spektra, pošto je u nekoliko tvitova napao TV voditeljku Miku Bžežinski zbog njenog izgleda i intelekta. Trampov sukob sa novinarkom i njenim kolegom iz programa „Morning Joe“ nastavio se i danas.

Mislim da je ovo bilo fascinanto i zastrašujuće i tužno za jednu zemlju“, rekla je voditeljka Mika Bžežinski.

Mika Bžežinski odložila je odlazak na odmor sa kolegom i verenikom Džoom Skarboroom da bi u jutrošnjoj emisiji odgovorila na Trampovo jučerašnje tvitovanje, u kojem je ismevao njen intelekt i izgled.

Mene to ne uznemirava, ali me brine zbog zemlje”.

U dva otrovna tvita, predsednik je novinarku nazvao “ludom Mikom sa niskim koeficijentom inteligencije”, dodajući da su ona i Džo Skarboro u decembru došli da ga posete u odmaralištu Mar-a-Lago. “Lice joj je krvarilo zbog operacije zatezanja. Rekao sam ne!”

Niz uvreda usledio je pošto je Bžežinski kritikovala predsednika u svom program, ismevajući ga zbog, kako je rekla, “majušnih šaka”.

Ništa ne čini da se čovek bolje oseća nego kad napravi lažnu naslovnicu časopisa o sebi, kad laže svakog dana i uništava zemlju”, smatara Bžežinski.

Voditelji emisije “Morning Joe” u petak su demantovali da je Mika imala fejs-lifting i krvarila, a zatim izneli eksplozivnu optužbu.

"Dobili smo poziv: tabloid National Enqurier će da objavi negativnu priču o vama. Rekli su – ako nazovete predsednika i izvinite se zbog toga kako ste izveštavali, on će podići slušalicu i priča će biti povučena”, kaže Džo Skarboro, voditelj emisije "Morning Joe".

Predsednik Tramp odgovorio je na Tviteru:

On je zvao mene da zaustavim članak u Inkvajereru. Rekao sam ne! Loš program”.

Trampovi saradnici iz Bele kuće stoje uz njega.

“Podržavam predsednikovo pravo da uzvrati udarac kada ga napadaju, kada ga blate u medijima i dovode u pitanje da li je podoban da bude predsednik”, kaže savetnica predsednika Kelien Konvej.

Demokrate su krenule u napad.

Dosta više sa nepoštovanjem", Brenda Lorens članica Predstavničkog doma.

Ja ga nazivam glavnokomandujućim siledžijom”, ocenjuje Lois Frenkel, članica Predstavničkog doma.

Neki republikanci su se pridružili dvostranačkoj osudi.

Trudimo se da poboljšamo ton i učtivost političke debate, a ovo očigledno ne doprinosi tome”., kaže predsedavajući Donjeg doma Kongresa Pol Rajan.

Tvitovi su obnovili kontroverzu u vezi sa Trampovim odnosom prema ženama.

Mislim da je seksizam toliko očigledan da se ne može dovesti u pitanje”, smatra demokrata Nensi Pelosi.

Tramp je podstakao kritike čak i kod žene čiji mu je glas potreban da bi se u Senatu usvojio zakon o zdravstvenoj zaštiti.

“Očigledno nedoličan komentar, ispod dostojanstva predsedničkog položaja”, ocenjuje Suzan Kolins senatorka iz Mejna.

Mika Bžežinski i Džo Skarboro odgovorili su Trampu i u kolumni u Vašington postu navodeći da se “američki lideri i saveznici još jednom pitaju da li je taj čovek podoban za predsednika”, te da se nastavlja njegov ružan tretman žena i pruža loš primer američkoj deci.

XS
SM
MD
LG