Linkovi

Trampova administracija počela formalan proces povlačenja iz SZO


Trampova administracija obavestila je Ujedinjene nacije i Kongres da se Sjedinjene Države formalno povlače iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u trenutku kada se zemlja suočava sa naglim rastom broja zaraženih od koronavirusa.

"Sjedinjene Države su 6. jula 2020. godine obavestile generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o povlačenju iz Svetske zdravstvene organizacije, koje će stupiti na snagu 6. jula 2021. godine. Generalni sekretar trenutno verifikuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom da li su ispunjeni svi uslovi za takvo povlačenje"​, rekao je Stefan Dižarik, portparol Antonija Gutereša.

SAD su se priključile Svetskoj zdravstvenoj organizaciji 1948, a u zajedničkoj rezoluciji Kongresa i SZO o pridruživanju piše da "zemlja ima pravo da se povuče ako organizaciju obavesti godinu dana ranije i ako plati sve finansijske obaveze".

Prema vebsajtu SZO-a, Sjedinjene Države trenutno duguju toj organizaciji više od 200 miliona dolara doprinosa, prenosi agencija Rojters.

O novom potezu Bele kuće tvitovao je i vodeći demokrata u Spoljnopolitičkom odmoru američkog Senata, senator Robert Menendes.

"Kongres je dobio obaveštenje da je predsednik zvanično povukao SAD iz SZO u sred pandemije. Malo je reći da je Trampov odgovor na Kovid haotičan i nedosledan. To neće zaštititi američke živote ili interese - Amerikanci će ostati bolesni i usamljeni," tvitovao je Menendes.

Tramp je 30. maja najavio da će SAD će prekinuti odnos sa Svetskom zdravstvenom organizacijom zbog načina na koji se borila sa pandemijom koronavirusa. Takođe je optužio SZO da je "kineska marioneta".

Pre toga je u aprilu obustavio američko finansiranje SZO, a potom u pismu 18. maja toj organizaciji poručio da ima 30 dana da sprovede reforme.

Od kad je preuzeo dužnost predsednika, Tramp je povukao SAD iz Saveta UN za ljudska prava, Uneska, Pariskog klimatskog sporazuma i nuklearnog sporazuma sa Iranom, podseća Rojters.

XS
SM
MD
LG