Linkovi

Stotine naučnika tvrdi da se koronavirus prenosi vazduhom, SZO da promeni preporuke


Grafički prikaz ćelije (crvna) napadnute koronavirusom (žute boje)
Grafički prikaz ćelije (crvna) napadnute koronavirusom (žute boje)

Stotine naučnika saopštilo je da postoje dokazi da novi koronavirus u malim česticama u vazduhu može inficirati ljude i pozvalo Svetsku zdravstvenu organizaciju da promeni preporuke, objavio je Njujork tajms (NYT) u subotu.

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da se bolest primarno širi sa osobe na osobu preko malih kapljica iz nosa ili usta, koje se šire kada osoba sa Kovidom 19 kašlje, kija ili govori.

U otvorenom pismu toj agenciji, koje istraživači planiraju da objave u naučnom časopisu naredne sedmice, 239 naučnika iz 32 zemlje naglašava dokaze koji pokazuju da male čestice mogu da inficiraju ljude, piše NYT.

"Upoznati smo sa člankom i naši stručnjaci analiziraju njegov sadržaj", rekao je portparol SZO Tarik Jašarević u odgovoru na zahtev Rojtersa za komentar poslat mejlom.

Bez obzira da li ga nose velike kapljice koje se kreću kroz vazduh nakon kijanja, ili mnogo manje kapljice nakon izdisaja, koje se mogu kretati po prostorijama, koronavirus se prenosi vazduhom i može zaraziti ljude pri udisanju, rekli su naučnici, a prenosi NYT .

Međutim, zdravstvene agencije kažu da dokazi za to da se virus prenosi vazduhom nisu pouzdane, piše NYT.

"Posebno tokom posledna dva meseca, nekoliko puta smo izjavljivali da razmatramo prenošenje vazduhom kao mogućno, ali svakako nepodržano čvrstim ili bar jasnim dokazima", rekla je dr Benedeta Alegranci, koju je citirao NYT.

XS
SM
MD
LG