Linkovi

SZO: Rekordan rast novozaraženih, zaustavljeno testiranje leka za malariju


Logo Svetske zdravstvene organizacije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je u subotu registrovan rekordan porast globalnih slučajeva koronavirusa, 212.362 za 24 sata.

Najveći rast zabeležen je u SAD, Brazilu i Indiji. Prethodni rekord bio je 189.077 novozaraženih 28. juna. Od Kovida 19 dnevno umire oko 5 hiljada ljudi širom sveta. Broj slučajeva koronavirusa u petak je premašio 11 miliona, prenela je agencija Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija takođe je navela da zaustavlja kliničke testove leka za malariju hidroksiklorokina i kombinovanog leka za HIV lopinavira/ritonavira nakon što nisu smanjili stopu smrtnosti među hospitalizovanim pacijenatima obolelim od Kovida 19.

"Rezultati testova pokazuju da hidroksiklorokin i lopinavir/ritonavir dovode do malog smanjenja ili uopšte ne smanjuju stopu smrtnosti hospitalizovanih pacijenata obolelih od Kovida 19 kada se uporede sa standardnim lečenjem", navodi se u saopštenju SZO.

Agencija Ujedinjenih nacija navela je da je odluka doneta na osnovu preporuke međunarodnog odbora koji je nadgledao testove i da neće uticati na druga istraživanje u okviru kojih se ti lekove koriste za pacijente koji nisu u bolnici.

SZO takođe ispituje potencijalne efekte antiviralnog leka remdesivira, kompanije Gilead, na Kovid 19. Evropska komisija je u petak dala uslovno odobrenje za upotrebu remdesivira nakon što se pokazalo da skraćuje vreme oporavka pacijenata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG