Linkovi

SZO: Pandemija se pogoršava


Scena se ulice u Džakarti, Indoneziji
Scena se ulice u Džakarti, Indoneziji

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je 60 odsto od 10 miliona obolelih širom sveta registrovano u junu - što pokazuje da se epidemija pogoršava, a ne da slabi.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da se dnevno zabeleži i do 16o hiljada slučajeva i pozvao sve države da sveobuhvatno pristupe borbi protiv virusa.

"Pronađite, izolujte i brinite o svakom slučaju, pratite i stavljajte u karantin njihove kontakte, obučite i opremite zdravstvene radnike, obrazujte i osnažite građane da mogu da čuvaju sebe i druge", rekao je Tedros.

Tedros je upozorio da zemlje koje primenjuju samo deo mera imaju "dug put pred sobom".

"Ne samo testiranje. Ne samo fizička distanca. Ne samo praćenje kontatata. Ne samo nošenje maski. Nego sve odjednom", rekao je direktor SZO i naglasio da je jedna od stvari koju je naučio u proteklih 6 meseci je da nikad nije kasno da se promeni situacija u nekoj zemlji.

Tedros je rekao da nošenje maske nekada može da spase život.

Tramp: Ja sam za maske

Predsednik SAD Donald Tramp još nije u javnosti nosio masku, ali je posle nekoliko meseci ismevanja takvog pristupa rekao da "nema problem" da je stavi.

"Kada bih bio u okruženju gde ima mnogo ljudi, apsolutno bih stavio masku. Ja jesam za maske, mislim da su dobre. Zapravo, jednom sam je i stavio i dopalo mi se kako izgleda. Bilo je ok. To je bila neka tamna, crna maska, mislim da je dobro izgledala. Ako se ljudi osećaju dobro sa njom, treba da je nose". rekao je američki predsednik za Foks biznis.

Ali, Tramp smatra da nije neophodno da nošenje maski bude obavezno i kaže da veruje da će virus samo u jednom momentu nestati.

Doktori, međutim, kažu da je virus došao tu da ostane, kao što je slučaj sa virusom gripa.

U većini američkih država raste broj zaraženih koronavirusom, a najviše ih ima na jugu i zapadu SAD.

Guverner Nju Džerzija Fil Marfi obustavio je planirano otvaranje kafića i restorana, a za to okrivio ljude koji ne nose maske i ne drže distancu jedni od drugih.

Kalifornija je ponovo zatvorila barove, pozorišta i restorane. U Njujorku je odloženo otvaranje restorana unutra.

Mekdonalds će u naredne tri nedelje zatvoriti svoje restoranje za sedenje unutra i biće moguće samo preuzimanje porudžbine.

XS
SM
MD
LG