Linkovi

SZO: Pandemija nije bi blizu kraja


Izvršni direktor SZO Tedros Gebrejesus
Izvršni direktor SZO Tedros Gebrejesus

Izvršni direktor Svetske zdravstvene organizacije kaže da pandemija koronavirusa "nije bi blizu kraja" i da se u svetu ubrzava širenje zaraze.

Na redovnoj konferenciji za novinare, Tedros Adanom Gebrejesus naveo je da je u utorak tačno šest meseci od kada je zdravstvena agencija UN prvi put obaveštena o žarištu slučajeva netipične upale pluća u Kini, što je bio prvi znak za uzbunu.

"Pre šest meseci, niko od nas nije znao kakvu će neizvesnost za ceo svet i naše živote izazvati novi virus", rekao je uz konstataciju da je SZO od tada zabeležila više od 10 miliona slučajeva i pola miliona žrtava u celom svetu.

Tedros je dodao da mnoge zemlje moraju da se zapitaju kako će živeti sa koronavirusom, nazivajući to "novom normalom".

Dok su mnoge zemlje uspešno usporile širenje virusa, nisu ga u potpunosti zaustavile, navodi direktor SZO. On dodaje da su neke zemlje zabeležile rast slučajeva zaraze, u pokušaju da otvore svoje ekonomije.

Tedros kaže da to pokazuje da su ljudi i dalje podložni i da virus i dalje ima "prostora da se širi. Surova realnost je da ovo nije ni blizu kraja, bićemo još dugo u ovome".

SZO će na sastanku ove nedelje razmatrati napredak u istraživanju koronavirusa i preispitati predstojeće prioritete, naveo je Tedros.

Nekoliko desetina potencijalnih tipova vakcina je trenutno u ranoj fazi ispitivanja, a neke će ući u kasnije faze tokom leta.

XS
SM
MD
LG