Linkovi

Tramp kritikovao direktora SZO koji je pozvao na jedinstvo i solidarnost


Predsednik SAD tokom brifinga u Beloj kući, 8. aprila 2020. (Foto: AP/Alex Brandon)
Predsednik SAD tokom brifinga u Beloj kući, 8. aprila 2020. (Foto: AP/Alex Brandon)

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji je pozvao na jedinstvo i globlanu solidarnost, pošto je Tramp prethodno optužio tu agenciju Ujedinjneih nacija da je “orijentisana prema Kini” i pretio da će suspendovati finansijska sredstva, koja Amerika izdvaja.

U vreme kada bi SZO trebalo da se usredsredi na borbu sa pandemijom koronavirusa, suočava se sa kritikama svog najvećeg donatora. Predsednik SAD Donald Tramp optužio je SZO da nije bila dovoljno agresivna u suprotstavljanju virusu i pretio da će joj ukinuti sredstva.

Odgovarajući mu, generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus pozvao je na jedinstvo i upozorio da ne treba politizovati krizu.

“Nema potrebe da se Kovid-19 koristi za političke udarce. Nema potrebe. Ima mnogo drugih načina da se dokažete”, rekao je Gebrejesus.

Tramp je uzvratio:

“Kada kaže politizovanje, on je taj koji politizuje. To ne bi trebalo da radi, vidtite mi smo potrošili 450 milijari, 452 milijardi, skoro 500 milijardi prošle godine. Stotine milijardi u prethodnih nekoliko godina. A opni morju da obave mnogo bolji posao”.

Tramp je optužio SZO da je sporo reagovala na pandemiju, iako je proglasila Kovid-19 hitnim problemom za javno zdravlje na međunardopnom nivou, nedeljama pre nego što su SAD proglasile vanredno stanje.

Tramp je takođe optužio agenciju UN da je "orijentisana prema Kini". SZO je hvalila kineski odgovor na pandemiju, a kritičari smatraju da je možda suviše verovala Pekingu, koji je inicijalno pokušao da sakrije izbijanje bolesti u Vuhanu.

“Postoji legitimna zabrinutost ovde da SZO možda popušta Kini. Postoje neki dokazi za to, iako to još treba da se utvrdi, ne znamo to zaista. Ali postoji i zabrinutost da možda Trampova administracija koristi ovo da pronađe žrtveno jagnje da izazove distrakciju od svog prilično kasnog i neefikasnog odgovora”, smatra Robert Dejli iz Vilson centra.

Pompeo: još 225 miliona pomoći stranim zemljama

Istog dana kada je Tramp pretio da će suspendovati sredstva za SZO, američki državni sekretar Majk Pompeo najavio je dodatnih 225 miliona pomoći stranim zemljama za borbu protiv Kovida 19.

“To je pored skoro 274 miliona koje smo već rasporedili u 64 zemlje pširom sveta”, rekao je Pompeo navodeći da je pomoć izdvojena u sklopu postojanog američkog globlanog liderstva u suočavanju sa pandemijom.


Neki analitilčari smatraju da je to nedovoljno, među njima i Danijel Runde iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

“Ukoliko želimo da ostanemo globalna sila, jedna od stvari koju svet očekuje od nas kao globalne sile jeste da pomognemo u rešavanju ovog problema. Moramo da budemo viđeni kao neko ko rešava globalni problem sa Kovidom, jer ako nismo, Kina će rado uskočiti i pokušati da prezme zasluge”.

Javno, Tramp je pozdravio globalnu ulogu Kine u pandemiji. Ranije ovog meseca rekao je da ukoliko Peking pomaže drugim zemljama, to vidi kao pozitivnu stvar.

XS
SM
MD
LG