Linkovi

Trampov rejting raste, uspeh sa Pjongjangom bi mogao da pomogne


Američki predsednik na skupu u Elkhartu, u Indijanu 10. maja, 2018. (Foto: Reuters/Leah Millis)

Predsednik Donald Tramp uživa u svom najprimećenijem spoljnopolitičkom poduhvatu do sada – povratku troje Amerikanaca koji su bili u zatvoru u Severnoj Koreji. Tramp se nada da će pomak u odnosima sa Severnom Korejom podići njegov istorijski nizak rejting, koji je poslednjih nedelja krenuo da se popravlja.

Predsednik Donald Tramp sačekao je trojicu Amerikanaca oslobođenih iz Severne Koreje - savršen televizijski momenat za predsednika koji hoće da popravi svoj rejting.

“Veoma je važno to što smo uspeli da oslobodimo ovo troje ljudi”

Tramp se već dugo žali kako ne dobija dovoljno pohvala za jačanje američke ekonomije. I često kritikuje medije za, kako kaže, preokupaciju istragom o Rusiji koju vodi Robert Maler.

“Imamo najbolju stopu zaposlenosti ikada. I pored toga, slušamo samo o lažnom lovu na veštice u vezi sa Rusijom”.

Tramp je ove nedelje ispunio još jedno obećanje iz kampanje i povukao SAD iz sporazuma sa Iranom, što su kritikovale demokrate, među njima i senator Ben Kardin.

“Povlačenje iz nuklearnog sporazuma će izolovati Ameriku i mislim da pomaže Iranu i radi protiv našeg cilja – da kontrolišemo njihove aktivnosti”.

Trampov rejting se blago popravio prethodih nedelja, ali on i dalje ostaje polarizujuća figura, kaže analitičar Džon Fortije.

“Mislim da su stavovi i onih koji vole Trampa i onih koji ga ne vole sve čvršći. Interesantno je da se njegovi rejtinzi poslednjih meseci nisu mnogo promenili, a deluje da se mnogo toga dogodilo”.

Od početka mandata, Tramp je proveo dosta vremena u ubeđivanju svoje baze pristalica da će ispuniti predizborna obećanja, kaže Henri Olsen iz Centra za etničku i javnu politiku.

“Što ste više partijski opredeljeni, veća je verovatnoća da ćete biti za Trampa I da ćete misliti da Demokratska stranka predstavlja pretnju za Ameriku. Kada tako mislite, onda osećate da treba da se borite protiv te pretnje”.

Čak i sa poboljšanim rejtinzima, Tramp ostaje motivacija za opozicione demokrate, kaže analitičar Instituta Brukings Bil Galston .

“Rejtinzi predsednika Trampa su i dalje istorijski niski za prvi mandat nekog predsednika, a ima naznaka da je biračko telo demokrata snažno mobilisano, rekordni broj njih se kandiduje za neke pozicije u vlasti”.

Tramp se nada da će održati fokus na domaćoj ekonomiji i Severnoj Koreji i što dalje od istrage o Rusiji, pravnih neprilika u kojima se nalazi njegov lični advokat Majkl Koen i sudskog spora oko navodne seksualne afere sa porno glumicom Stormi Danijels.

XS
SM
MD
LG