Linkovi

S. Koreja oslobodila Amerikance, uskoro detalji o samitu


Kim Dong Čul (L), Toni Kim i Kim Hak Song
Kim Dong Čul (L), Toni Kim i Kim Hak Song

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da će za tri dana biti objavljeni datum i mesto održavanja samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, ali da to neće biti u korejskoj demilitarizovanoj zoni.

Tramp je to saopštio novinarima u Beloj kući, ubzro nakon što je Severna Koreja oslobodila trojicu američkih zatvorenika.

Amerikanci, korejskog porekla, na putu su kući sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom koji se drugi put, za nešto više od mesec dana, sastao sa Kimom s kojim je razgovarao sat i po.

Američki državni sekretar rukuje se sa severnokorejskim zvaničnicima na aerodromu u Pjongjangu
Američki državni sekretar rukuje se sa severnokorejskim zvaničnicima na aerodromu u Pjongjangu

Tramp je rekao da će on i potpredsednik SAD Majk Pens dočekati oslobođene Amerikance u vazduhoplovnoj bazi Endrjuz, u Merilendu, u dva sata ujutro po lokalnom vremenu.

To će biti dobar prizor", rekao je Tramp i ocenio da je povratak američkih državljana veoma uzbudljiv, "zato što je veoma važan za zemlju i zato što ljudi nisu mislilil da će se nešto tako ikada dogoditi".

Američki lider je rekao da je aktuelna komunikacija sa Pjongjangom ozbiljna i pozitivna i zahvalio se Kimu što je oslobodio Amerikance.

Na pitanje da li bi od samita moglo da se odustane, Tramp je odgovorio "od svega može da se odustane". Dodao je i da je njegov cilj da Severna Koreja pristane na denuklearizaciju.

Visoki američki zvaničnik za razmenu zatvorenika rekao je novinarima koji putuju sa Pompeom da je jedan severnokorejski zvaničnik rekao državnom sekretaru da je Kim amnestirao trojicu američkih zatvorenika, koji su iz Pjongjanga otputovali u Pompeovom avionu.

"Oslobođeni Amerikanci mogli su da uđu u avion, bez pomoći", saopšteno je iz Bele kuće.

Dvojica Amerikanaca - Toni Kim i Kim Hak Song - predavali su na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Pjongjangu kada su, odvojeno, pritvoreni 2017. godine, pod optužbom da su učestvovali u anti-državnim aktivnostima i pokušali da zbace vladu.

Treći Amerikanac Kim Dong Čul uhapšen je u Rasonu na severoistoku zemlje u oktobru 2015. godine, a 2016. je osuđen na 10 godina teškog rada u zatvoru, zbog špijunaže.

Porodica Tonija Kima izdala je saopštenje u kojem se zahvalila "svima onima koji su radili na njegovom povratku kući".

Tokom kratke posete Severnoj Koreji, najviši američki diplomata je istakao da su Sjedinjene Države posvećene saradnji sa Pjongjangom na uspostavljanju mira na Korejskom poluostrvu.

Pompeo tokom prvog susreta sa Kim Džong Unom
Pompeo tokom prvog susreta sa Kim Džong Unom

"Decenijama smo bili suparnici. Sada se nadamo da možemo da sarađujemo na rešavanju sukoba, uklonimo pretnje svetu i omogućimo da vaša zemlja ima sve šanse koje vaši građani zaslužuju", rekao je Pompeo.

Kasnije je tvitovao da su sastanci u Severnoj Koreji bili produktivni i da je "srećan što može kući da dovede trojicu Amerikanaca".

XS
SM
MD
LG