Linkovi

Podrška za sporazum, Tramp upozorava Iran


Predsednik SAD Donald Tramp nakon potpisivanja memoranduma o povlačenju iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, 9. maj 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp nakon potpisivanja memoranduma o povlačenju iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, 9. maj 2018.

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je u sredu Iran da će se suočiti sa "veoma ozbiljnim posledicama" ako počne da razvija nuklearno oružje u svetlu povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma.

Tramp je u kratkom obraćanju u Beloj kući rekao da će Sjedinjene Države "veoma brzo" ponovo uvesti ekonomske sankcije Iranu da bi pokušale da primoraju tu zemlju da pregovara o novim uslovima sporazuma, o balističkim testovima i vojnim aktivnostima u Siriji, Jemenu i drugim delovima Bliskoh istoka.

Predsednik Donald Tramp govori u Beloj kući, 9. maj 2018.
Predsednik Donald Tramp govori u Beloj kući, 9. maj 2018.

Američki lider optužio je Iran za stvaranje "haosa i smrti" u regionu.

"Postići ćemo veoma dobar sporazum ili ga neće biti", poručio je Tramp.

Pet svetskih sila, potpisnica nuklearnog sporazuma sa Iranom, prethodno su podržale dogovor.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da je američko povlačenje "za žaljenje" i da će Berlin "pokušati da uradi sve da bi Iran takođe ispunio svoje obaveze u budućnosti".

Merkel je poručila da Trampova odluka "još jednom pokazuje da će Evropa snositi veću odgovornost, u spoljnoj politici, obezbeđivanju mira i pronalaženju političkih rešenja".

Britanski šef diplomatije Boris Džonson pozvao je Sjedinjene Države da "izbegavaju preduzimanje poteza koji bi sprečili ostale strane da nastave da poštuju sporazum", za koji je ocenio da je "ključan" za britansku nacionalnu bezbednost.

Kremlj je saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin izrazio "duboku zabrinutost zbog Trampove odluke i još jednom naglasio važnost dokumenta", koji su takođe podržale Francuska i Kina.

Sekretar za odbranu Džim Matis rekao je na pretresu u Kongresu da će Sjedinjene Države "nastaviti da sarađuju sa svojim saveznicima i partnerima da bi osigurale da Iran nikada ne razvije nuklearno oružje, i da će raditi sa ostalima da reši problem iranskog štetnog uticaja".

Šef Međunarodne agencija za atomsku energiju u sredu je rekao da IAEA može da potvrdi da Iran "ispunjava obaveze povezane sa nuklearnim programom".

Trampov potez podržali su izraelski premijer Benjamin Netanjahu i pojedine arapske zemlje, među kojima Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Saudijska Arabija.

Iranski poslanici pale američke zastave
Iranski poslanici pale američke zastave

Iranski vrhovni lider, Ajatola Ali Hamenei, poručio je Trampu "da ne može ništa da uradi" i optužio ga za "više od 10 laži", tokom objave odluke da se SAD povlače iz sporazuma.

Lider iranske Revolucionarne garde, general Mohamed Ali Džafari, rekao je da odluka o povlačenju pokazuje da se Sjedinjenim Državama ne može verovati.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Irak i Iran, Endrju Pek rekao je za CNN da Trampova administracija veruje da, povlačenjem iz nuklearnog sporazuma, Sjedinjene Države mogu da imaju bolju sveobuhvatnu kontrolu iranskih balističkih testova i vojnih aktivnosti u Siriji, Jemenu i drugim mestima na Bliskom istoku, kroz nove pregovore sa Teheranom.

Dodao je da Vašington veruje da će ekonomske sankcije, koje SAD planiraju ponovo da uvedu Iranu, primorati tu zemlju da ponovo počne nuklearne pregovore o svom nuklearnom programu i drugim vojnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG