Linkovi

Koji su uzroci Trampove ratoborne retorike?


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp suočava se sa najvećim spoljnopolitičkim izazovom do sada – Severnom Korejom. Istovremeno, rezultati anketa pokazuju da mu popularnost kod kuće opada, jer građani sumnjaju u njegovu sposobnost da se bori sa unutrašnjim problemima.

Trampovu prvu ozbiljniju spoljnopolitičlku krizu sa Severnom Korejom dodatno je pojačalo njegovo oštro upozorenje.

Susrešće se sa besom, vatrom I moći kakve svet do sada nije video”, poručio je Tramp.

Ova Trampova izjava bila je prilično neumesna kaže bivši ambasador u UN Bil Ričardson.

Mislim da sada predsednik ima priliku da pokaže da zna da vodi ovu naciju, da definiše svoju politiku I što je najvažnije – da se smiri.”

Amerikanci su navikli na Trampovu oštru retoriku još tokom kampanje. Ali, sada kada je predsednik, standardi su različiti, kaže politički analitičar Lari Sabato.

Veoma je impulsivan. Pretpostavljam da o tome može da se govori I kao spoljnopolitičkoj prednosti – kada vaši neprijatelji imaju posla s nekim ko nije baš hladne glave. Ipak, kada je reč o nuklearnom oružju, mislim da je u svačijem – pa I američkom interesu, da o tome odlučuje neko hladne glave

Oni koji brane Trampa kažu da su tako oštra upozorenja upravo ono što njegove pristalice očekuju.

Ovo nije Obamina, već Trampova Bela kuća. Mi svojim neprijateljima ne otkrivamo poteze unapred.”, kaže Trampov savetnik Sebastijan Gorka.

Kriza sa Severnom Korejom razvija se uporedo sa padom Trampovog rejtinga kod kuće, čak I među njegovim republikancima.

U početku je većina onih koji su glasali za njega snažno podržavala njegove poteze. Sada ankete pokazuju da mu je podrška opala I da je između 17 I 24 odsto “, kaže Lari Sabato.

Kad se vrati s odmora, Trampa očekuje zaostala agenda u Kongresu, ali I ponovna motivacija svoje baze birača, kao što je to nedavno činio u Zapadnoj Virdžiniji.

Za uobičajene predsedničke standarde, on pada. Ali on nije uobičajen predsednik I njegovi birači vole što je nekonvencionalan”, smatra Džeremi Mejer sa Univerziteta "Džordž Mejson".

Ankete pokazuju da Amerikanci vide Severnu Koreju kao ozbiljnu pretnju. Ali samo trećina ispitanika ima poverenja u sposobnost predsednika da tu krizu reši.

XS
SM
MD
LG