Linkovi

Trampov opoziv, ali i druga pitanja u fokusu demokratske debate


Demokratski kandidati za predsedničku nominaciju na sceni u Los Anđelesu (Foto: AP)
Demokratski kandidati za predsedničku nominaciju na sceni u Los Anđelesu (Foto: AP)

Demokratski predsednički kandidati održali su u četvrtak uveče u Los Anđelesu do sada najživlju debatu. Sedmoro političara raspravljalo je o temama kao što su ekonomija, zdravstvena zaštita, klimatske promene, reforma sistema finansiranja kampanja, kao i o tome ko najpre može da pobedi predsednika Trampa sledeće godine.

Opoziv predsednika Trampa u Predstavničkom domu bio je velika tema debate, koju su organizovali javni servis PBS i portal Politiko. Svi demokratski kandidati, među kojima i favorit Džo Bajden, podržali su opoziv Trampa. Međutim, Bajden je naglasio da će, ako bude izabran sledeće godine, sarađivati sa republikancima.

“Za razliku od nekih na ovoj bini, odbijam da prihvatim ideju da više nikada ne možemo da se vratimo na stanje kada će saradnja biti moguća. Ako je to slučaj, ova zemlja je mrtva. Moramo da budemo u stanju da postignemo konsenzus”.

Bajden, koji ima 77 godina, nije želeo da se obaveže da će kandidovati i za drugi mandat ako bude izabran u novembru 2020.

Na drugom mestu iza Bajdena, prema nekoliko novih anketa, nalazi se senator iz Vermonta Berni Sanders. On je kritikovao učinak predsednika Trampa u ekonomiji.

Dvojica vodećih u poslednjim anketama: Džo Bajden i Berni Sanders (Foto: AP)
Dvojica vodećih u poslednjim anketama: Džo Bajden i Berni Sanders (Foto: AP)

“Treba nam ekonomija koja funkcioniše za porodice iz radničke i srednje klase, a ne samo za jedan odsto najbogatijih, i to je smisao naše kampanje”.

Ekonomija je takođe bila u centru pažnje senatorke iz Masačusetsa Elizabet Voren. Ona je obećala da će smanjiti jaz između bogatih i siromašnih.

“Ako imate vladu koja odlično radi za bogate i one sa dobrim vezama, ali ni za koga drugog, to je, jednom rečju - korupcija, i treba da je zovemo tim imenom”.

Među najpopularnijim kandidatima je i gradonačelnik Saut Benda u Indijani, Pit Butidžiž. On je upozorio demokrate da će izazvati otpor birača svojim skupim i širokim ekonomskim predlozima.

“Da, moramo da ostvarimo velike ideje, i da – porezi za bogate pojedince i korporacije će morati da se povećaju. Ali takođe možemo da budemo pametni u svojim obećanjima, i da zadajemo samo ona koja možemo da ostvarimo”.

Biznismen Endrju Jeng upozorio je demokrate da rizikuju da izgube trku za Belu kuću 2020 ako se budu koncentrisali samo na predsednika Trampa.

“Što više se budemo ponašali kao da je Donald Tramp izvor svih naših problema, Amerikanci će sve više gubiti poverenje u to da mi zaista vidimo šta se dešava u našim zajednicama i da možemo da rešimo te probleme”.

Pitanja trgovine i spoljne politike su takođe privukla pažnju u novoj demokratskoj debati. Nekoliko kandidata je iskazalo podršku prodemokratskim demonstrantima u Hong Kongu, a među njima i senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar.

“Želimo da pošaljemo poruku Kinezima – da stojimo čvrsto uz svoje saveznike i imamo jasnu i doslednu spoljnu politiku kada se radi o ljudskim pravima”.

U debati je učestvovao i biznismen Tom Stajer. Prvi stranački izbori biće održani 3. februara u Ajovi.

XS
SM
MD
LG