Linkovi

Debata demokrata: Sukob Džoa Bajdena i Kamale Haris oko rasnih pitanja


Demokratski kandidati s leva na desno: Endru Jang, Pit Butidžidž, Džo Bajden, Berni Sanders, Kamala Haris
Demokratski kandidati s leva na desno: Endru Jang, Pit Butidžidž, Džo Bajden, Berni Sanders, Kamala Haris

Sukob oko rasnih pitanja između bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena i senatorke iz Kalifornije Kamale Haris bio je u centru druge demokratske debate u Majamiju. Debate demokrata biće nastavljene do feburara naredne godine kada će ta stranka izabrati kandidata za predsedničke izbore 2020.

Senatorka iz Kalifornije Kamala Haris je kritikovala to što je Bajden pravdao svoju saradnju sa segregacionistima, pre nekoliko decenija dok je bio senator, i upitala ga zbog čega se protivio tome da se Afroamerička deca prevoze autobusima u belačke škole, kako bi se integrisala.

"Ne verujem da ste rasista", rekla je Kamala Haris Džou Bajdenu, ali i istakla da je za nju bilo "veoma bolno" da čuje kako je "Bajden kao senator sarađivao sa segregacionistima".

Senatorka iz Kalifornije Kamala Haris
Senatorka iz Kalifornije Kamala Haris

Džo Bajden je odgovorio da je reč o "pogrešnoj karakterizaciji njegove tadašnje pozicije" i da "nije hvalio rasiste".

Pitanje integracije crnačke i belačke dece u školama, koju je naložio sud 1970, bilo je pitanje koje je delilo njihove roditelje - posebno belce koji su svoju decu morali da šalju u crnačke škole.

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden

O rasnim odnosima je upitan i gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžidž - konkretno o tome kako je upravljao situacijom kada je policajac belac upucao jednog Afroamerikanca.

Mnogi Afroamerikanci su bili nezadovoljni time kako je gradonačelnik Saut Benda rešavao taj problem i što nije uspeo da poveća broj Afroamerikanaca u policiji.

Butidžidž je rekao da je "sve u haosu", ali i priznao da je lično odgovoran za to što nisu popravljeni odnosi između policajaca koji su belci i crnačke populacije.

Gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž
Gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž

Najviše od svih, aktuelnog predsednika napadao je senator iz Vermonta Berni Sanders.

"Tramp je prevarant, patološki lažov i rasista. Demokrate moraju da pokažu kakav je prevarant", rekao je Sanders.

Senator iz Vermonta Berni Sanders
Senator iz Vermonta Berni Sanders

Sanders,Bajden i Haris su napali predsednika Donalda Trampa zbog reforme poreskog sistema koju je odobrio Kongres, a kojom se najbogatijima i korporacijama smanjuje porez.

"Donald Tramp nas je doveo u jako lošu situaciju. Eliminisao bih Trampove poreske olakšice za bogate," rekao je Bajden.

Sanders je pozvao na opraštanje studentskih dugova vrednih 1,6 hiljada milijardi dolara, dok je Kamala Haris rekla da bi promenila poreski sistem tako da odgovara srednjoj klasi, a ne bogatima.

Demokrate su iznele različite ideje oko promene sistema zdravstvene zaštite.

Sanders, Haris i senatorka iz Njujorka Kirsten Džilibrend pozvali su na radikalnu promenu, odnosno da zdravstveni sistem pređe u ruke vlade umesto privatnih osiguravajućih kuća.

Drugi se, međutim, sa tim nisu složili. Džo Bajden je rekao da podržava Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (Obamaker) i da taj postojeći plan treba samo unaprediti, a ne odbaciti.

Debata demokrata u Majamiju
Debata demokrata u Majamiju

Svih 10 učesnika u debati saglasilo se da bi imigrantima koji su u SAD bez legalnog osnova trebalo obezbediti zdravstvenu zaštitu, a to je odmah na Tviteru kritikovao predsednik Donald Tramp - koji se inače nalazi u Japanu gde će učestvovati na samitu G20.

XS
SM
MD
LG