Linkovi

Demokratska trka - Bajden i Voren i dalje vode glavnu reč


Kandidati za predsedničku nominaciju Demokratske stranke Džo Bajden i Elizabet Voren
Kandidati za predsedničku nominaciju Demokratske stranke Džo Bajden i Elizabet Voren

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden, prema novoj anketi kablovske mreže CNN, ima prednost od 15 odsto u trci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Prema drugim istraživanjima javnog mnjenja, između Bajdena i njegove najbliže rivalke senatorke Elizabet Voren se vodi tješnja trka, dok je na trećem mjestu senator Berni Sanders. Zbog rasta popularnosti, Elizabet Voren se našla i na udaru drugih kandidata.

Kandidatkinja za predsjedničku nominaciju Demokratske Stranke Elizabet Voren poznata je po zalaganju za sveobuhvatne političke reforme, ali i energiji koju ispoljava na predizbornim skupovima.

“Ovo je naš trenutak u američkoj istoriji. Naš trenutak da sanjamo velike snove i da se borimo i pobijedimo”.

Prema anketama, između Voren i dosadašnjeg favorita Džoa Bajdena vodi se tijesna trka za predsjedničku nominaciju. Bajden je zbog toga sve više usredsređen na senatorku iz Masačusetsa, i na skupovima postavlja pitanje kako će Voren platiti za realizaciju svog plana za uspostavljanje zdravstvenog sistema koji bi se finansirao iz vladinog budžeta, poznatog kao Mediker za sve.

“Kredibilitet je važan. I senatorka Voren će morati da kaže istinu ili će se postaviti pitanje da li je iskrena i poštena u obraćanju američkom narodu”.

Senator iz Vermonta Berni Sanders je i dalje na trećem mjestu. Sanders je nedavno nastavio kampanju posle srčanog napada, a na jednom od skupova dobio je i podršku članice Kongresa iz Njurjoka Aleksandrije Okasio Kortez, koja ima veliku podršku među progresivnim demokratama.

“Više sam nego spreman da preuzmem položaj predsjednika Sjedinjenih Država”.

U međuvremenu, popularnost senatorke Voren raste, dijelom i zbog dobrih nastupa na debatama. Zbog toga je sada meta drugih kandidata, smatra novinar agencije Asošijeted pres Stiv Pipls.

“Elizabet Voren je zaista bila pod nevjerovatnim pritiskom, ali je ostala snažna i nije posustajala. Međutim, jasno je da mora da razriješi neke stvari dok se navikava na status favorita u izbornoj trci”.

U predizbornoj trci i dalje je više od 10 demokrata. Međutim, najveću pažnju privlači trka između Bajdena i Voren, kaže analitičar Džon Fortije.

“Džo Bajden i dalje ima podršku afro-američke zajednice, starijih bijelaca i umjerenih demokrata. Elizabet Voren postaje više izbor progresivaca, kao i Berni Sanders”.

Republikanci pomno prate kampanju za demokratsku predsjedničku nominaciju. Među njima je i strateg Džon Firi, koji smatra da je Voren sada favorit.

“Ona najbolje razumije progresivnu bazu stranke. Ima najvatrenije poruke, ispunjava sve uslove u demokratskoj koaliciji kada je riječ o raznolikosti, ima najviše energije i po svemu sudeći izaziva najveći entuzijazam među pristalicama”.

Međutim, Bajden i dalje ima prednost među umjerenim biračima i onima koji najviše brinu o tome da se izabere kandidat sa najvećim šansama da naredne godine pobijedi predsjednika Donalda Trampa.

XS
SM
MD
LG