Linkovi

Milijarder i medijski mogul Majkl Blumberg razmatra ulazak u trku demokrata


Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg
Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg

Još jedan demokrata mogao bi da se uskoro priključi trci 2020 za Belu kuću.

Očekuje se da će bivši gradonačelnik Njujorka, milijarder i medijski mogul Majkl Blumberg popuniti formulare za učešće u stranačkim izborima demokrata u Alabami, državi koja ima rani rok za isticanje kandidature.

Blumberg još nije doneo konačnu odluku, ali njegovi saradnici kažu da je "sve više zabrinut" da sadašnji glavni kandidati demokrata "nisu dobro pozicionirani" da bi pobedili predsednika SAD sledećeg novembra.

"Ukoliko se Majk kandiduje, to će demokratama omogućiti novi izbor, izgrađen na jedinstvnom učinku vođenja najvećeg američkog grada, izgradnji biznisa od nule i preuzimanju nekih od najvećih američkih izazova - kao filantrop sa velikim uticajem", rekao je Blumbergov portparol Harvard Volfson.

Blumberg je bivši republikanac, koji je prešao u nezavisne političare, a podržao je demokratsku kandidatkinju na izborima 2016 Hilari Klinton. Bio je gradonačelnik Njujorka od 2002. do 2013. godine i poznaje svog njujorškog kolegu Trampa, koga Blumberg smatra "opasnim demagogom" koji preuveličava svoj poslovni uspeh.

Blumberg je na čelu carstva finansijskih usluga i u vlasništvu ima televizijske i radio mreže i časopise koji se fokusiraju na finansijske savete.

Ukoliko uđe u trku, verovatno će se pridružiti strani demokrata kao umerenjak.

Od četiri vodeća kandidata demokrata, Berni Sanders i Elizabet Voren slove za liberano-naprednu opciju, po američkim političkim merilima, dok su Džo Bajden i Pet Butidžedž više u centru.

XS
SM
MD
LG