Linkovi

Berni Sanders zvanično počeo kampanju za predsednika na skupu u Bruklinu


Senator Berni Sanders na skupu u Bruklinu (Foto: AP/Craig Ruttle)
Senator Berni Sanders na skupu u Bruklinu (Foto: AP/Craig Ruttle)

Nezavisni senator iz države Vermont Berni Sanders, koji je na predsedničkim izborima 2016. predstavljao interese izvan dve vodeće političke stranke u SAD, u subotu je zvanično započeo svoju kampanju za nominaciju Demokratske stranke na izborima 2020. godine.

Skup održan na Bruklin koledžu, koji je Sanders i pohađao, planiran je da bi se pokazao više lični aspekt kandidata, koji nije bio naglašen tokom njegove kampanje 2016. Njegovo poreklo iz radničke porodice, činjenica da je odrastao u malom stanu u Bruklinu posluđilo je kao veliki kontrast u odnosu na aktuelnog predsednika Donalda Trampa, koji je odrastao bogat u obližnjem Kvinsu.

"Ja znam šta znači živeti u porodici koja živi od plate do plate", rekao je Sanders opisujući probleme koje je njegov otac imigrant imao da bi se snašđao u SAD. I dok je Sanders tokom kampanje 2016. vrlo malo skretao pađžnju na svoje jevrejsko poreklo, u subotu je rekao da su porodicu njegovog oca "zbrisali" u okupiranoj Poljskoj.

Sanders je takođe nazvao Trampa "najopasnijim predsednikom u modernoj američkoj istoriji" i obećapop da će se boriti za "ekonomsku pravdu, socijalnu pravdu, rasnu i pravdu za rživotnu sredinu".

Senator Berni Sanders okružen pristalicama na sklupu u Bruklinu
Senator Berni Sanders okružen pristalicama na sklupu u Bruklinu

Sanders je takođe poručio:

"Osnovni principi naše vlade naće biti pohlepa, mržnja i laži. Neće biti rasizam, seksizam, ksenofobija, homofobija i verska zatucanost. To će biti okončano".

U nameri da pridobije simpatije manjinske zajednice, Sanders će se u nedelju pojaviti u Selmi, u saveznoj državi Alabama, da bi učestvovao u događajima kojima se obeležava Marš za građanska prava u tom gradu, koji se dogodio 1965. godine.

Sanders je jedan od najpoznatijih demokratskih kandidata u već prilično brojnoj trci za predsedničku nominaciju Demokratske stranke 2020, ali je i poznat po velikom broju aktivista, koji ga podržavaju. Upravo zato je Sanders bio iznenađujuće snažan protivnik favoritkinji Hilari Klinton na primarnim izborima Demokratske stranke 2016.

XS
SM
MD
LG