Linkovi

Berni Sanders zvanično počeo kampanju za predsednika na skupu u Bruklinu


Senator Berni Sanders na skupu u Bruklinu (Foto: AP/Craig Ruttle)

Nezavisni senator iz države Vermont Berni Sanders, koji je na predsedničkim izborima 2016. predstavljao interese izvan dve vodeće političke stranke u SAD, u subotu je zvanično započeo svoju kampanju za nominaciju Demokratske stranke na izborima 2020. godine.

Skup održan na Bruklin koledžu, koji je Sanders i pohađao, planiran je da bi se pokazao više lični aspekt kandidata, koji nije bio naglašen tokom njegove kampanje 2016. Njegovo poreklo iz radničke porodice, činjenica da je odrastao u malom stanu u Bruklinu posluđilo je kao veliki kontrast u odnosu na aktuelnog predsednika Donalda Trampa, koji je odrastao bogat u obližnjem Kvinsu.

"Ja znam šta znači živeti u porodici koja živi od plate do plate", rekao je Sanders opisujući probleme koje je njegov otac imigrant imao da bi se snašđao u SAD. I dok je Sanders tokom kampanje 2016. vrlo malo skretao pađžnju na svoje jevrejsko poreklo, u subotu je rekao da su porodicu njegovog oca "zbrisali" u okupiranoj Poljskoj.

Sanders je takođe nazvao Trampa "najopasnijim predsednikom u modernoj američkoj istoriji" i obećapop da će se boriti za "ekonomsku pravdu, socijalnu pravdu, rasnu i pravdu za rživotnu sredinu".

Senator Berni Sanders okružen pristalicama na sklupu u Bruklinu
Senator Berni Sanders okružen pristalicama na sklupu u Bruklinu

Sanders je takođe poručio:

"Osnovni principi naše vlade naće biti pohlepa, mržnja i laži. Neće biti rasizam, seksizam, ksenofobija, homofobija i verska zatucanost. To će biti okončano".

U nameri da pridobije simpatije manjinske zajednice, Sanders će se u nedelju pojaviti u Selmi, u saveznoj državi Alabama, da bi učestvovao u događajima kojima se obeležava Marš za građanska prava u tom gradu, koji se dogodio 1965. godine.

Sanders je jedan od najpoznatijih demokratskih kandidata u već prilično brojnoj trci za predsedničku nominaciju Demokratske stranke 2020, ali je i poznat po velikom broju aktivista, koji ga podržavaju. Upravo zato je Sanders bio iznenađujuće snažan protivnik favoritkinji Hilari Klinton na primarnim izborima Demokratske stranke 2016.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG