Linkovi

Ko će biti dobitnici, a ko gubitnici u debatama demokrata?


Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden, favorit u trci za predsedničkog kandidata Demokratske stranke (Foto: AP/Meg Kinnard))
Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden, favorit u trci za predsedničkog kandidata Demokratske stranke (Foto: AP/Meg Kinnard))

Borba za predsedničku nominaciju Demokratske stranke na izborima 2020. se zahuktava - ove nedelje biće održana prva u nizu mesečnih debata koje će trajati do primarnih izbora sledeće godine. U sredu i četvrtak debatovaće po deset demokratskih kandidata i izložiti svoje planove o tome kako da pobede Donalda Trampa u novembru sledeće godine.

Ovo je verovatno najmasovnija trka među demokratama ikada, a u njoj trenutno vodi bivši potpredsednik Džo Bajden. Njegov argument je da je on najjači protivnik Trampu na izborima sledeće godine.

Prva debata predsedničkih kandidata Demokratske stranke
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

"Nadam se da ćete me izabrati i radiću vredno na tome da dobijem vašu podršku. Ali, šta god da se desi i ko god da bude izabran za kandidata Demokratske stranke – moramo biti ujedinjeni i izabrati demokratskog predsednika Amerike!”, rekao je Bajden.

On je nedavno kritikovan zbog toga što je pravdao svoju saradnju sa segregacionistima dok je bio senator i to mu je sad slaba tačka.

Odmah iza Bajdena, na listi favorita su senator iz Vermonta Berni Sanders i senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren, čija popularnost raste.

“Suština demokratije je u tome da izađete napolje, budete sa ljudima i imate priliku da razgovarate o budućoj viziji Amerike. Nije dovoljno samo da kažete da ste protiv Donalda Trampa”, kazala je Voren.

Pit Butidžidž, nekada anonimni gradonačelnik Saut Benda u Indijani i senatorka iz Kalifornije Kamala Haris takođe su pri vrhu liste.

Kandidat za nominaciju Demokratske stranke Pit Butidžidž
Kandidat za nominaciju Demokratske stranke Pit Butidžidž

Preostala većina demokratskih kandidata zaostaje za njima i nada se da će im dobar nastup u debatama pomoći da uspeju dobiju zamah.

Debate i jesu prekretnica u kampanji, kaže analitičar Kajl Kondik sa Univerziteta Virdžinije.

“Mislim da su debate glavni događaji u sezoni primarnih izbora, posebno što se kandidati pojavljuju u državama čiji su glasovi ključni iako će se glasati tek početkom februara naredne godine.”

Kandidati su pod pritiskom da ostave što bolji prvi utisak, kaže Leri Sabato sa Univerziteta Virdžinije.

Pet ili šest kandidata će uspeti da pošalje pravu poruku, na pravi način napadne protivnike ili predsednika Trampa i tako uđe u žižu javnosti. Oni će biti dobitnici u ovim debatama. Ostali mogu da izgube i poziciju i finansijere.”

Predsednik Donald Tramp će verovatno biti tema napada u demokratskim debatama, a i sam je spreman da udari na demokrate.

“Moje radikalne demokratske protivnike motivišu mržnja, predrasude i bes. Žele da unište i vas i važu zemlju. Nema šanse, to se neće dogoditi”

Trampu su upravo debate 2016. pomogle da dobije republikansku nominaciju. Demokrate su u potrazi za onim što eksperti zovu “ključnim” momentom.

“Top kandidatima bi takav momenat pomogao da se održe na vrhu, a onima koji su u sredini da dobiju dodatnu pažnju javnosti”, smatra Andra Gilespi sa Univerziteta Emori.

Elizabet Voren će učestvovati u debati u sredu, dok će Bajden, Sanders, Butidžidž i Haris na scenu izaći u četvtrak.

XS
SM
MD
LG