Linkovi

Da li je vreme da Amerika dobije predsednicu?


Pošto se na izborima za Kongres 2018. kandidovao rekordan broj žena, mnogi se pitaju da li bi žena mogla da uđe i u Belu kuću 2020.
Pošto se na izborima za Kongres 2018. kandidovao rekordan broj žena, mnogi se pitaju da li bi žena mogla da uđe i u Belu kuću 2020.

Iako je 59 zemalja izabralo žene da budu šefice država, SAD i dalje nisu probile ono što je bivša predsednička kandidatkinja Hilari Klinton nazvala “najvišim, najdebljim staklenim zidom”.

Govoreći o izborima 2016, Klinton je nedavno rekla da su rodni stereotipi i seksizam doprineli tome da izgubi od Donalda Trampa.

“Istorija i literatura dokazuju da je oduvek bilo uvreda na račun žena, seksizma i mizoginije. Ništa od toga nije novo”.

Trampov odnos prema ženama – od toga da je Klintonovu nazvao “gadnom ženom”, do redovne kritike fizičkog izgleda u kombinaciji sa postavljanjem sudija Vrhovnog suda koji se protive abortusu i izjavama koje se tumače kao rasističke – motivisao je rekordan broj žena da se kandiduje na kongresnim izborima 2018.

Unutar Demokratske stranke, mnoge žene su u trci za predsedničku nominaciju za 2020, među njima i senatorke Elizabet Voren iz Masačusetsa, Kamala Haris iz Kalifornije i Ejmi Klobučar iz Minesote. I sve tri moraju da prevaziđu rodnu prepreku.

U ovoj zemlji postoji stereotip o predsedniku koji je uvek bio muškarac. O predsedniku, u smislu liderstva, mislimo na određen način i žene se ne uklapaju u tu predstavu“, kaže Kristina Rejnolds iz organizacije "Emily's List".

Demokratskim kandidatkinjama se često učitava da su previše sažaljive i da nisu jake kao muškarci kada je reč o pitanjima zdravstvene zaštite ili brige o siromašnima.

“I to verovatno pojačava postojeće viđenje Demokratske stranke. Da biste pridobili većinu, nekad morate da se borite protiv stereotipa”, smatra Rameš Ponuru iz instituta Amerikan Enterprajz.

Posle izbornog poraza Klintonove, neki se pitaju da li bi muški kandidat demokrata bolje prošao među Amerikancima koji su 2016. glasali za Trampa. Ali, demokratske kandidatkinje ne prihvataju tezu da ovo nije njihov trenutak.

“Izbor žena na visoke funkcije vodi napretku. Nije uvek lako, ali neće se ni desiti ako se za to ne izborimo”, poručila je Elizabet Voren.

Kandidat za predsedničku nominaciju demokrata Džo Bajden nedavno je Elizabet Voren opisao kao “besnu i nefleksibilnu”, na šta mu je ona odgovorila u mejlu da je “besna i da je to njena stvar”.

Danas kandidatkinje ne oklevaju da govore o seksističkim napadima i dvostrukim standardima.

“Mislim da je rezultat toda da se svi zapitaju da li bi na isti način tretirali muške kandidate - što je dobro za sve nas”, ocenjuje Kristina Rejnolds.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je podrška za demokratske kandidatkinje u porastu, kao I da među ženama opada podrška predsedniku Trampu.

XS
SM
MD
LG