Linkovi

Sanders i Voren na meti umerenih demokrata prve večeri debate


Gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž, senator Berni Sanders i senatorka Elizabet Voren na prvoj večeri debate u Detroitu, Mičigenu
Gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžidž, senator Berni Sanders i senatorka Elizabet Voren na prvoj večeri debate u Detroitu, Mičigenu

Zdravstvena zaštita bila je centralno pitanje prve večeri debate kandidata Demokratske stranke za predsedničku nominaciju, a umerene demokrate napadale su liberalno krilo stranke koje predstavljaju senatori Berni Sanders i Elizabet Voren. Debata je održana u nekadašnjem centru automobilske industrije Detroitu, državi Mičigen.

I Voren i Sanders, koji su inače dobri prijatelji, pozivaju da se potpuno izmeni sadašnji sistem zdravstevnog osiguranja koji je baziran na privatnim kompanijama i koji trenutno koristi oko 150 miliona ljudi. Oboje propagiraju zdravstveno osiguranje koje finansira vlada.

Ipak, protiv takvog pristupa je nekadašnji kongresmen iz Merilenda Džon Delejni koji smatra da "ne treba polovini zemlje koja koristi privatno zdravstveno osiguranje reći da je to nelegalno" i da je to "loša politika".

Sanders i Voren su odgovorili da "to nije radikalno" i da su "umorni od demokrata koji se plaše velikih ideja".

Deset kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke pre početka debate
Deset kandidata za predsedničku nominaciju Demokratske stranke pre početka debate

Protivkandidati, umerene demokrate, su ih žestoko napadali rekavši da bi takav plan zdravstvenog osiguranja potpuno preokrenuo sadašnji Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti poznat kao Obamaker.

Senatorka Ejmi Klobučar iz Minesote, koja je pozvala na umerenije promene zdravstvenog sistema, rekla je da "ima dobre ideje koje su utemeljene u realnosti".

Ostale teme prve debate bile su i ilegalna imigracija, rasna pitanja, policijska brutalnost, spoljna politika i ekonomija, a trajala je više od dva i po sata.

Svi su izlaganjem svoje politike pokušali da pokažu kako su najbolji kandidati da pobede aktuelnog predsednika Donalda Trampa na izborima 2020.

Nove dve debate mogle bi da dovedu do toga da najslabiji kandidati ispadnu iz trke pre sledeće debate koja se održava sredinom septembra, a takođe i da učvrste spisak favorita za nominaciju.

Druge debatne večeri na sceni će se, između ostalih, naći i favorit u trci Džo Bajden i senatorka iz Kalifornije Kamala Haris koja se sa Bajdenom oštro sukobila oko rasnih pitanja u prvoj debati, prošlog meseca u Majamiju.

​Neposredno pre prve runde debata prošlog meseca, bivši potpredsednik Džo Bajden vodio je u anketama među demokratskim biračima.

Neki stranački zvaničnici smatraju da je kao umereni političar levo od centra on politički bezbedniji izbor za demokrate čiji će se kandidat suočiti sa nepredvidljivijim Trampom čija je populistička baza konzervativnih birača i dalje jaka.

Bivši potpredsednik Bajden sa pristalicama u kampanji u Las Vegasu, 20. jula 2019.
Bivši potpredsednik Bajden sa pristalicama u kampanji u Las Vegasu, 20. jula 2019.

Bajden je obećao da će u drugoj debati biti energičniji i rekao: “Ovog puta neću biti tako učtiv.”

Demokratski predsednički kandidati na debati u Majamiju, 27. juna 2019.
Demokratski predsednički kandidati na debati u Majamiju, 27. juna 2019.

Prema novoj anketi Univerziteta Kvinipijak, Bajden vodi sa 34% glasova demokrata i nezavisnih birača naklonjenih demokratama a slede senatorke Elizabet Voren iz Masačusetsa sa 15%, Kamala Haris iz Kalifornije sa 12% i senator iz Vermonta Berni Sanders sa 11% glasova.

Nacionalne ankete, 15 meseci pre izbora koji se održavaju 3. novembra 2020, pokazuju da bi Bajden pobedio Trampa, a isto bi bilo i sa Sandersom, samo sa manjom prednošću. Ankete pokazuju da bi ostali kandidati bili u vrlo tesnoj trci sa aktuelnim predsednikom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG