Linkovi

Tramp potpisao zakone o finansiranju vlade - neće biti zatvaranja


Donald Tramp u američkoj vojnoj bazi Sent Endrjuz (Foto: REUTERS/Leah Millis)
Donald Tramp u američkoj vojnoj bazi Sent Endrjuz (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp potpisao je dva zakona koji će obezbediti finansiranje američke vlade do septembra 2020. i onemogućiti njeno zatvaranje - što se moglo dogoditi sledećeg petka.

Radi se o novčanoj vrednosti u iznosu od 1,4 trilijarde dolara u koju je uključeno povećanje zarada od 3.1 odsto za sve vladine civilne službenike.

Američki predsednik potpisao je zakone - pošto su o njima saglasnost postigli demokratski i republikanski članovi Kongresa - svega nekoliko dana pošto je Predstavnički dom Kongresa, telo u kome većinu imaju demokrate, doneo odluku o opozivu predsednika Trampa.

Ta odluka čeka potvrdu ili odbacivanje američkog Senata u kome većinu imaju Trampove partijske kolege republikanci.

Potpisivanje zakona republikanci tumače kao pobedu u smislu finansiranja američkih vojnih snaga - dok demokrate ističu da su bile uspešne u obezbeđivanju povišica za federalne radnike, istraživanja nasilja počinjenog oružjem, obezbeđivanje bezbednih uslova održavanja izbora, kao i finansiranje istraživanja klimatskih promena.

Tramp je predložio osnivanje svemirskih snaga, šeste grane američke vojske, što je prvi takav potez povučen u poslednjih šezdeset godina.

Zauzvrat odoboreno je finansiranje roditeljskog odsustva, što je bio predlog demokrata, i podrazumeva plaćeno dvanaestonedeljnog odsustvo sa radnog mesta za dva miliona federalnih radnika - roditelja. Takva odluka doneta je prvi put u istoriji rada američke vlade.

Misija novih svemirskih snaga u skladu je sa trenutnom Nacionalnom strategijom odbrane, koja u tom smislu Kinu i Rusiju vidi kao glavne protivnike.

XS
SM
MD
LG