Linkovi

Tramp: Američkoj vladi potrebno "dobro zatvaranje" zbog budžeta


Američki predsednik Donald Tramp i sekretar za finansije Stiven Mnučin na sastanku o federalnom budžetu (arhivski snimak)
Američki predsednik Donald Tramp i sekretar za finansije Stiven Mnučin na sastanku o federalnom budžetu (arhivski snimak)

Pošto nije uspeo da dobije odobrenje Kongresa za mnoge od svojih budžetskih i političkih prioriteta za preostalih pet meseci fiskalne godine, američki predsednik Donald Tramp u utorak je ocenio da je vladi potrebno "dobro zatvaranje u septembru", kada zakonodavci budu raspravljali o budžetu za 2018.

Tramp je na Tviteru za rezultat svoje prve bitke oko vladine potrošnje okrivio zakonodavna pravila u Senatu, gde republikanci imaju većinu od 52 naspram 48 glasova. Međutim, za usvajanje većine od važnih zakona potrebna je "super-većina" - 60 od 100 senatorskih glasova - čime se od republikanskih i demokratskih senatora zahteva saradnja da bi se postizali kompromisi.

Tramp je rekao da je razlog što republikanci ne mogu da ostvare sve njegove prioritete u budžetskom planu vladine potrošnje do 30. septembra, u iznosu od hiljadu milijardi dolara, u tome što je "potrebno 60 glasova u Senatu koji ne postoje!"

Predsednik je rekao da njegova stranka "ili mora da izabere više republikanskih senatora 2018. ili promeni pravilo na 51 procenat. Našoj zemlji je potrebno "dobro zatvaranje vlade" u septembru da bi se popravio ovaj haos!", zaključio je Tramp.


Američka vlada nije bila zatvorena od oktobra 2013. kada su mnoge agencije prestale da rade na 16 dana tokom političkih i budžetskih rasprava u vezi sa nacionalnom reformom sistema zdravstvene zaštite pod tadašnjim predsednikom Barakom Obamom.

U ovonedeljnim pregovorima o vladinoj potrošnji, Tramp nije uspeo da dobije novac potreban za izgradnju zida na američkoj granici sa Meksikom da bi odvratio ilegalnu imigraciju, što je jedno od njegovih ključnih predizbornih obećanja, a takođe nisu uvedena smanjenja federalnog finansiranja gradova koji odbijaju da drže u pritvoru ilegalne imigrante koje Tramp želi da deportuje. Finansiranje domaćih programa koje su tražile opozicione demokrate će se povećati dok je Tramp tražio smanjenje, dok će vojna potrošnja porasti, ali ne za procenat koji je predsednik želeo.

Primerci prvog budžeta predsednika Trampa
Primerci prvog budžeta predsednika Trampa

Uprkos ishodu razgovora o budžetu i svojim pozivima da se za pet meseci zatvori vlada, Tramp je kasnije javno hvalio plan o budžetu.

“Posle godina stranačkih prepirki i blokade, ovaj predlog zakona je jasna pobeda američkog naroda", poručio je Tramp. "Zakonodavci iz obe stranke su se dogovorili i izglasali budžet koji finansira obnovu američke vojske, donosi istorijska ulaganja u pograničnu bezbednosti i pruža zdravstvenu zaštitu našim mladima kao i opciju izbora škola deci iz zajednica u nepovoljnim uslovima."

XS
SM
MD
LG