Linkovi

SAD: Vladinim službama ponovo preti zatvaranje


Američki Kongres
Američki Kongres

Predstavnički dom američkog Kongresa glasaće u četvrtak o meri za privremeno finansiranje vlade, čiji cilj je da se spreči zatvaranje vladinih službi u petak u ponoć.

Predsednik Donald Tramp rekao je da bi delimično zatvaranje vlade, prvo od 2013. godine "moglo da se dogodi".

Tramp je prethodno doveo u pitanje ishod glasanja tvitom u kojem se usprotivio delu predloženog plana, ali su Bela kuća i predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan kasnije kazali da privremena mera ima predsednikovu podršku. Tramp je rekao da je na opozicionim demokratama da odluče da li će glasati za dalje finansiranje vlade.

Bela kuća i članovi Kongresa još nisu postigli sporazum o jednomesečnoj privremenoj meri za finansiranje vladinih agencija, četvrtoj poslednjih meseci, ili budžetu koji bi pokrivao period do kraja fiskalne godine, 30. septembra.

Uprkos tome što imaju većinu i u Senatu i Predstavničkom domu, republikanski lideri za sada nemaju dovoljnu podršku za predlog kojim bi se finansiranje vlade produžilo do 16. februara. Konzervativni republikanci žele da se izdvoji više novca za odbrambene programe, dok pojedini ne žele ponovo da glasaju za privremene mere.

Tramp je na Tviteru izrazio protivljenje delu predloga koji se odnosi na finansiranje programa za zdravstveno osiguranje dece, koji podržavaju demokrate. Predsednik je naveo da se protivi izdvajanju destina milijardi dolara za taj program u kratkoročnom budžetu, ističući da bi to trebalo da bude deo "dugoročnog rešenja".

Pregovore o budžetu komplikuju i imigraciona pitanja. Brojni članovi Kongresa iz Demokratske stranke saopštili su da neće glasati za predlog budžeta, ako on ne bude obuhvatao zaštitu od deportacije oko 800 hiljada mladih ilegalnih imigranata koji su u SAD dovedeno kao deca.

Tramp insistira na tome da moraju biti obuhvaćene i druge imigracione mere, kao što je finansiranje izgradnje zida duž američko-meksičke granice.

Predsednik je u još jednom tvitu poručio da bi "zatvaranje vlade teško pogodilo vojsku" o čemu, kako je ustvrdio "demokratski zakonodavci ne brinu mnogo".

Liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi ponovila je u četvrtak da demokrate neće podržati predlog o privremenom finansiranju vlade i da imigraciona pitanja nisu jedini problem. Dodala je i da je do petka moguć sporazum o mladim imigrantima.

Vladine službe su 2013. godine bile zatvorene 16 dana, a stotine hiljade službenika su bile na prinudnom odmoru.

XS
SM
MD
LG