Linkovi

Tramp potpisao zakon o finansiranju federalne vlade


Predlog budžeta (arhivska fotografija)
Predlog budžeta (arhivska fotografija)

Predsednik Donald Tramp potpisao je zakon o finansiranju federalne vlade vredan hiljadu milijardu dolara. Tramp je time sprečio “zatvaranje” federalne vlade, odnosno omogućio joj da radi do kraja fiskalne godine - 30.septembra.

Članovi američkog Senata ranije su ostavili po strani svoja partijska neslaganja i velikom većinom u četvrtak izglasali predlog budžeta u iznosu od hiljadu milijardi dolara, za finansiranje federalne vlade do kraja septembra.

Dan pošto je Predstavnički dom odobrio tu meru, 79 senatora je glasao ZA, dok je18 bilo PROTIV predloga koji će postati zakon tek kada ga potpiše predsednik Donald Tramp. Predlog budžeta, inače rezultat višenedeljnih pregovora kongresnih lidera i Bele kuće, predviđa povećanje finansiranja za vojsku kao i više novca za obezbeđenje američkih granica.

Na zadovoljstvo demokrata, u predlogu se ne pominju mnoga obećanja republikanaca i Trampa poput sredstava za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici ili mere kojom bi se lokalne vlade kažnjavale ukoliko odbiju da sarađuju sa federalnim vlastima u pružanju informacija i deportaciji nelegalnih imigranata. Budžet nastavlja sa finansiranjem Obamakera, kao i organizacije za zdravlje žena “Planned Parenthood”, koja između ostalog obavlja abortuse.

XS
SM
MD
LG