Linkovi

Tramp potpisao zakon o budžetu, okončana blokada vlade


Sunce izlazi iznad američkog Kapitol hila u Vašingtonu, 8. februara 2018.
Sunce izlazi iznad američkog Kapitol hila u Vašingtonu, 8. februara 2018.

Predsednik Donald Tramp potpisao je zakon kojim je okončano kratkotrajno, delimično zatvaranje federalne vlade a ujedno pojačana vojna i domaća potrošnja za stotine milijardi dolara.

"Upravo sam potpisao zakon", tvitovao je Tramp. "Naša vojska će biti snažnija nego ikada. Volimo našu vojsku, potrebna nam je i dali smo joj sve - pa i više od toga, što se odavno nije dogodilo. A to znači - poslove, poslove, poslove!"

Tramp je potpisao zakon o budžetu od 400 milijardi dolara nekoliko sati pošto ga je Predstavnički dom usvojio u ranim jutarnjim satima. Zakonodavci su glasali sa 240 glasova za prema 186 protiv da se usvoji mera koja donosi budžetske cifre za naredne dve fiskalne godine ali finansira vladu samo do 23. marta. Zakonodavci do tada moraju da izrade detaljni plan potrošnje za ostatak fiskalne godine koja se završava 30. septembra.

Budžet je usvojen uprkos primedbama nekih političara koji se protive velikom povećanju potrošnje, a bez bilo kakvog plana akcije kako bi se zaštitilo više od milion nedokumentovanih mladih imigranta - "sanjara".

Američka vlada je zatvorena u petak rano ujutru kada je Kongres prekoračio rok za finansiranje rada federalne vlade. Bilo je to drugo delimično zatvaranje vlade u manje od mesec dana. Nešto kasnije, Senat je sa 71-28 glasao da se vlada ponovo otvori.

Samo jedan republikanski senator se kasno sinoć usprotivio dvostranačkom zakonu. Rend Pol iz Kentakija usprotivio se tome što je Senat glasao o dogovoru kojim se američki federalni deficit, koji je već u porastu, drastično povećava i doprinosi nacionalnom dugu od više od 20 hiljada milijardi dolara.

U vatrenom govoru, Pol je rekao da želi da se njegove kolege iz Senata osete neprijatno. "Želim da odgovore građanima koji postavljaju pitanje - kako to da ste bili protiv deficita u vreme predsednika Obame ali ste sada za deficit pod republikancima?"

Na Polove primedbe gnevno je odgovorio drugi republikanac, senator Lindzi Grejem koji je izneo tvrdnju da su američkoj vojsci očajnički potrebna sredstva posle više godina budžetskih ograničenja za programe Pentagona.

"Dugovi i deficit nisu izgovor da se iznevere naši borci u ratu. Šta god da je potrebno da naša vojska ima sredstva, ja sam za to", rekao je Grejem.

Dvostranačka podrška

Zakon o budžetu, o kojem su postigli sporazum republikanski i demokratski lideri u Senatu, imao je solidnu dvostranačku podršku u oba doma Kongresa.

“Sporazumom se osigurava da naše oružane snage konačno dobiju resurse koji su im potrebni", izjavio je republikanski senator Džon Kornin iz Teksasa. "Uz to, zakon pruža podršku našim veteranima i njihovim porodicama, i otvoriće put za nove investicije u infrastrukturu zemlje."

"To je dobar sporazum" rekao je lider demokrata u Senatu, Čak Šumer, predstavnik države Njujork. "Ujedno, to je snažan signal da možemo da prekinemo zastoj koji sprečava rad ovog tela i da sarađujemo zarad dobrobiti zemlje."

XS
SM
MD
LG