Linkovi

Izbegnuto zatvaranje vlade, Tramp uveo vanredno stanje da bi dobio novac za zid


Predsednik Tramp proglašava uvođenje vanrednog stanja na granici sa Meksikom.
Predsednik Tramp proglašava uvođenje vanrednog stanja na granici sa Meksikom.

Američka federalna vlada neće biti ponovo zatvorena pošto je predsednik Donald Tramp potpisao dvostranački zakonski predlog o finansiranju dela federalnih agencija i bezbednosti granice. S obzirom na to da je od Kongresa dobio svih 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na američko - meksičkoj granici, Tramp je odlučio da proglasi vanredno stanje i tako zaobiđe Kongres.

Predsednik je vanredno stanje proglasio zbog situacije koju opisuje kao "krizu nacionalne bezbednosti" na južnoj granici SAD, čime je dobio pristup sredstvima potrebnim za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Učestvujemo u ratovima 10 000 kilometara daleko. I to ratovima u kojima u mnogo slučajeva ne treba da budemo, ali ne kontrolišemo svoju granicu. Suočićemo se sa krizom na južnoj granici, I to ćemo učiniti kako god možemo. Ne zato što je to izborno obećanje, a jeste jedno, od mnogih”, rekao je Tramp.

Predsednik je ponovio svoju tvrdnju da samo zid može da zaustavi ilegalnu imigraciju i kriminal, protok narkotika i aktivnosti bandi.

"Potpisaću vanredno stanje. I to nije prvi put. Proglašavali su ga i drugi predsednici od 1977. i to su predsednička ovlašćenja, i retko je to bio problem. Proglašavali su, nikog nije bilo briga. Nije da su bili zadovoljni, ali nikoga ne zanima. Proglašavali su za mnogo manje važne stvari I to u mnogo slučajeva. A mi sad pričamo o invaziji na našu zemlju , i to drogom, trgovcima ljudima, svim vrstama kriminalaca i bandi.

Zid na granici koja razdvaja Tihuanu u Meksiku od San Dijega u SAD.
Zid na granici koja razdvaja Tihuanu u Meksiku od San Dijega u SAD.

Tramp je tako zaobišao Kongres u nameri da izgradi zid duž južne granice a njegova odluka će biti odmah osporena pred sudovima, koji će razmatrati koji je obim ovlašćenja američkog predsednika.

Tramp je takođe izjavio da će potpisati zakon o finansiranju federalne vlade. Kongres je izradio kompromisni nacrt zakona u pokušaju da se okonča stranačka blokada koja je nedavno dovela do 35-dnevnog zatvaranja vlade.

Tim zakonom, Trampu se daje samo 1,4 milijarde dolara za barijeru duž samo 90 kilometara granice, što je mnogo manje od 5,7 milijardi dolara koje je tražio da bi se izgradio zid dug 322 kilometra.

Proglašenjem vanrednog stanja, Tramp dobija ovlašćenja da preusmeri novac iz drugih fondova u federalnom budžetu i upotrebi ih za zid. Šef osoblja Bele kuće Mik Malvani izjavio je u petak da će Bela kuća ukupno imati pristup oko 8 milijardi dolara za izgradnju zida - iz fondova Pentagona, sekretarijata za finansije i sredstva namenjena borbi protiv narkotika.

Dok se Trampovom odlukom okončava trenutna bitka oko budžeta, potencijalno se otvaraju vrata komplikovanim pravnim i političkim izazovima koji bi konstrukciju zida mogli da odlože više godina.

"Uvođenje vanrednog stanja bi bilo čin bezakonja, teška zloupotreba predsedničkog položaja i očajnički pokušaj da se odvrati pažnja s činjenice da je predsednik Tramp prekršio obećanje da će Meksiko platiti njegov zid", poručili su u zajedničkom saopštenju lideri demokrata u oba doma Kongresa, Nensi Pelosi i Čak Šumer.

Postoji mogućnost da se ukine vanredno stanje, ali o tome treba da se oglasi Kongres i da potvrdi u oba doma. Demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu, ali ne i u Senatu, tako da bi im bili potrebni glasovi republikanaca, a neki od njih nisu sigurni da li je ovo dobra odluka.

Već sam ranije izrazio zabrinutost preddsedniku da ne poseže za vanrednim stanjem. Jasne su mi pravne osnove i pravni razlozi zašto su mu potrebna ta sredstva da bi obezbedio izgradnju zida, ali u suštini, ovo je uloga Kongresa i bojim se da ovo samo sprečava Kongres u obavljanju svog posla. Trebalo je da postignemo dogovor, ali ako treba da se suočimo sa nacionalnom pretnjom, hajde da normalno obezbedimo sredstva i da Kongres radi svoj posao sa predsednikom, a ne da se suprostavlja sa njim“, smatra Tom Rid, republikanac iz Njujorka.

Analitičatri smatraju da pravni osnov o proglašenju vanrednog stanja može široko da se tumači.

“Ako se je ovo za vanredno stanje, onda se otvara mogućnost za razne pojave da budu smatrane hitnim situacijama ako tako odluči predsednik .Tako možete reći: globalno zagrevanje je vanredna situacija, ili nedostatak jeftine zdravstvene zaštite ili beskućnici. A sve to je logično, čak I logičnije od potrebe da se izgradi zid”, ističe Pol Šif Berman, profesor prava na Univerzitetu Džordž Vašington.

Takođe analitičari smatraju da se time što nastavlja napore za izgradnju zida, insistiranjem da je to bilo izborno obećanje, Tramp obraća svojoj konzervativnoj bazi pristalica, ali da se dugoročno postavlja pitanje o predsedničkim ovlašćenjima.

Novi "okršaj" sa novinarima

Ovo obraćanje nije prošlo bez prepucavanja sa novinarima. Dopisnik CNN iz Bele kuće Džim Akosta, koji je već imao incident sa predsednikom, sukobio se sada sa njim oko zvaničnih cifara kojima je Tramp opravdao uvođenje vanrednog stanja.

Akosti ovog puta nije oduzet mikrofon ali je njegovom kolegi, na insistiranje da pojasni statistiku o ilegalnoj imigraciji, Tramp poručio “SEDI DOLE“

XS
SM
MD
LG