Linkovi

Tramp najavio dodatne sankcije Iranu


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je na Tviteru da će u ponedeljak uvesti dodatne sancije Iranu.

"Iran ne može imati nuklearno oružje! Da je ostao na snazi užasan Obamin plan, Iran bi imao nuklearno oružje u narednih nekoliko godina, a postojeće provere nisu prihvatljive. Uvodimo velike dodatne sankcije Iranu u ponedeljak", napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp je tvitnuo i da se "raduje danu kada će sankcije Iranu biti ukinute i da je bolje da se to dogodi što pre".

Iran je ranije upozorio da će oštro odgovoriti na svaku agresiju uperenu protiv te zemlje.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi rekao je da "Iran neće dozvoliti narušavanje teritorijalnog integriteta i da će čvrsto odgovoriti na svaku pretnju ili agresiju koja dolazi iz Amerike."

Predsednik SAD Donald Tramp je na Tviteru napisao da su "SAD bile spremne da odgovore Iranu napadom na tri različite lokacije", ali da je odustao kada su mu rekli da će biti 150 ljudskih žrtava.

"Nigde ne žurim", rekao je Tramp.

Predsednik je na Tviteru napisao i da je odobrio uvođenje dodatnih oštrih sankcija Iranu u sklopu kampanje čiji je cilj da natera Iran da iznova počne pregovore o nuklearnom programu.

Tramp je u petak razgovarao telefonom i sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom.

"Dvojica lidera razmotrila su kritičnu ulogu Saudijske Arabije u stabilizaciji situacije na Bliskom istoku i svetskom tržištu nafte, kao i pretnju koju predstavlja ponašanje iranskog režima", rekao je portparol Bele kuće Hogan Gidli.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da je situacija sa Iranom "ekstremno opasna i osetljiva, te da odgovor mora biti takav da smanji tenzije i unapredi američke interese koji se moraju jasno definisati".

Pelosi je naglasila da svaku akciju prema Iranu prvo mora da odobri Kongres.

Mogućnost za eskalaciju sukoba između SAD i Irana je u porastu otkad je Amerika okrivila Iran da je minirao dva tankera u Ormuskom moreuzu, što Teheran poriče. Potom je Iran oborio američki dron.

Analitičar fondacije "Heritidž" Džejms Filips veruje da je neposredna opasnost od izbijanja konflikta prošla.

"Bar kada je reč o obaranju drona. Ali, mislim da će predsednik Tramp odgovoriti snažno i efektno ako se provokacije nastave", ocenjuje Filips.

On ne očekuje da Teheran prihvati poziv Vašingtona za pregovore dok traje Trampova kampanja "maksimalnog pritiska" i sankcija Iranu.

"Ne verujem da će Teheran biti ozbiljan dok ne vidi ko će pobediti na narednim predsedničkim izborima u Americi", zaključuje Filips.

SAD su ranije odobrile i slanje dodatnih 1000 vojnika na Bliski istok, uz obrazlođenje da žele da ojačaju svoje pozicije u Iraku i Siriji.

XS
SM
MD
LG