Linkovi

Tramp prvi predsednik SAD koji se obratio učesnicima Marša za život


Protivnici abortusa slušaju govor predsednika SAD Donalda Trampa u Vašingtonu, tokom Marša za život (Foto: Reuters/Leah Mills)
Protivnici abortusa slušaju govor predsednika SAD Donalda Trampa u Vašingtonu, tokom Marša za život (Foto: Reuters/Leah Mills)

Donald Tramp je postao prvi američki predsednik u istoriji, koji je prisustvovao godišnjem Maršu za život u Vašingtonu, tradicionalnom skupu protivnika prava na abortus. Obraćajući se prisutnima 45. predsednik SAD oštro je napao svoje demokratske rivale.

"Nerođena deca nikade nisu imali snažnijeg zaštitnika u Beloj kući", poručio je republikanski predsednik hiljadama ljudi, koji su se okupili u glavnom gradu SAD.

Tramp je hvalio svoji politiku protiv abortusa i to što je postavio mnogo konzervativnih sudija na položaje na federalnom nivou, uključujući i dvojicu, koja služe u Vrhovnom sudu: Breta Kavanoa i Nila Gorsača.

Demonstranti iz svih krajeva zemlje okupili su se na hladan i tmuran dan u Vašingtonu, povodom događaja koji se već 47. godinu održava u vreme kada je 1973. Vrhovni sud doneo presudu u slučaju "Ro protiv Vejda", odluku kojom je legalizovano ustavno pravo žena na abortus i legalizovana procedura širom SAD. Mnogi srednjoškloci i studenti priključili su se skupu.

Predsednik Tramp, koji će 3. novembra ove godine pokušati da na izborima osvoji drugi mandat, obratio se učesnicima u trenutku dok u Senatu traje suđenje o njegovom opozivu, na osnovu optužbi, koje je usvojio Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate.

I dok nije pominjao opoziv, Tramp je napao demokrate u vezi sa njihovom politikom prema abortusu, što je izazvali gromoglasan plauz okupljenih.

Među najvernijim pristalicama predsednika Trampa su evangelistički hrišćani, koji se snažno protiv pravu na abortus. Skup je povremeno delovao kao miting u predizbornoj kampanji, na kojem je Tramp napadao svoje rivale, a iz mase se čuli povici "Još četiri godine!"

"Nažalost, krajnja levica aktivno radi na tome da izbriše naša bogom dana prava, zatvori verske humanitarne organizacije, zabrani vernicima da se okupljaju u javnosti i utiša Amerikance koji veruju u svetinju života", rekao je Tramp i dodao:

"Okomili su se na mene, jer se borim za vas. A mi se borimo za one koji nemaju svoj glas i pobedićemo".

Predsednik Tramp, koji je pre mnogo godina podržavao pravo na abortus, predstavio je sebe kao posvećenog protivnika abourtusa na osnovu svojih verskih ubeđenja.

Tokom predizborne kampanje 2016. godine Tramp se zarekao da će postavljati sudije koji će ukinuti presudu "Ro protiv Vejda".

Abortus je i dalje jedno od pitanja koje najviše deli američku naciju. Prema poslednjoj anketi Rojtersa i Ipsosa urađenoj prošle godine, oko 58 odsto odraslih kažu da bi abortus trebalo da bude zakonit u većini ili svim slučajevima.

Prethodni američki predsednici nisu želei da prisustvuju Maršu za život, ali su se republikanci Ronald Regan i Džordž Buš mlađi obraćali prisutnima preko video snimka, što je prošle godine učinio i Tramp, dok je potpredsednik SAD Majk Pens bio prisutan na skupu.

XS
SM
MD
LG