Linkovi

Tramp govorio na skupu protivnika abortusa


Predsednik Tramp iz ružičnjaka Bele kuće obraća se učesnicima "Marša za život".
Predsednik Tramp iz ružičnjaka Bele kuće obraća se učesnicima "Marša za život".

Predsednik Donald Tramp poručio je aktivistima, protivnicima abortusa na 45-om godišnjem skupu „Marš za život“, da će njegova administracija „uvek braniti prvo pravo iz Deklaracije nezavisnosti – pravo na život.“ Tramp se učesnicima obratio putem video linka iz bašte Bele kuće. On je, još ranije, današnji dan, 19. januar, proglasio „Nacionalnim danom nepovredivosti života.“

Potpredsednik Majk Pens, dugogodišnji protivnik abortusa, takođe je govorio na skupu, nazvavši Trampom „najvećim predsednikom „za život“ u američkoj istoriji“. Tramp je treći američki predsednik koji je govorio na tradicionalnom skupu protivnika abortusa, posle Ronalda Regana (1987.) i Džordža Buša Mlađeg koji se učesnicima obratio 2003. i 2004.

Aktivisti protiv abortusa nadaju se da će Trampova administracija podržati njihove napore da se zakonom zabrani ta procedura. Kerol Tobijas, predsednica Komiteta Nacionalnog prava na život izjavila je: "Pokušavamo da sačuvamo bebe na sve moguće načine, kroz zakonodavni proces."

45. Marš za život ove godine se podudario sa 45-om godišnjicom odluke Vrhovnog suda u slučaju “Ro protiv Vejda” kojom je legalizovan abortus u SAD. Pristalice ženskog prava na izbor podržavaju taj zakon dok protivnici abortusa žele da se ta odluka poništi.

1973. Vrhovni sud je potvrdio da je žensko pravo na abortus – legalno, u skladu sa 14. amandmanom američkog Ustava koji štiti pravo na privatnost. Kroz političke mehanizme, I na raznim skupovima, i pristalice i protivnici abortusa oglašavaju se povodom te odluke od tada pa sve do danas.

“Želimo da zaštitimo bebe na sve moguće načine, putem zakona”, kaže Kerol Tobajas, predsednica Nacionalnog komiteta za pravo na život.

Na drugoj strani debate, Elenor Smil, predsednica Fondacije za feminističku većinu ističe:

“Mi smo za legalan, bezbedan abortus. Podržavamo pravo žena da same donesu tu odluku”

Protivnici abortusa nadaju se da će konzervativna Trampova administracija pomoći ostvarenju njihovog cilja. Na njihovoj strani je i novi sudija Vrhovnog suda Nil Gorsač, koga je imenovao Tramp, a koji smatra da Ustav ne štiti pravo na abortus. Drugi način da se ukine abortus je kroz državne zakone, podseća Kerol Tobajas.

“Ne želimo da se abortusi obavljaju u svakoj državi. Ako postoje državne skupštine i guverneri koji rade sa našim ograncima u tim državama da bi se usvojili zakoni koji štite bebe i majke – mislim da je to sjajno.”

Međutim, ako bi abortus postao nelegalan, to ne bi zaštitilo ljude, ističe Elenor Smil.

“Kada primoravate ljude da dobijaju decu protiv svoje volje, u trenutku koji je za njih težak i nepovoljan, zapravo vršite negativan uticaj na zdravlje i dobrobit njih i njihovih porodica.”

Tobajas kaže da potezi republikanske administracije pokazuju da se ulažu napori u smeru zabrane abortusa. Jedna od odluka koje je doneo predsednik Tramp zabranjuje američko finansiranje organizacija u inostranstvu koje promovišu ili vrše abortuse. Tobajas se nada da će zakon u prilog zabrane abortusa koji je iznet u Predstavničkom domu na kraju biti usvojen i u Senatu.

“Veoma nam je drago što su već u ovom zasedanju usvojili predlog kojim se zabranjuje da se abortusi finansiraju novcem poreskih obveznika.”

Međutim, Smil smatra da te inicijative nisu u skladu sa mišljenjem većine Amerikanaca o abortusu.

“Ljudima samo otežavaju život. Bilo da su legalni ili ilegalni, abortusi će se vršiti.”

Pre više godina, predsednik Tramp se izjašnjavao kao pristalica ženskog prava na izbor. Međutim, u predsedničkoj kampanji izrazio je mišljenje da “mora da postoji neka vrsta kazne” za one koji imaju abortus. I Tobajas i Smil se slažu da je to loša ideja.

“Pokret za život nikada nije tražio kazne za žene koje odu na abortus. Želimo da sprečimo one koji obavljaju abortuse”, navodi Tobajas.

U najnovijoj debati u vezi sa abortusom, Trampova administracija u četvrtak je saopštila da otvara kancelariju za zaštitu verskih prava pojedinaca i institucija koji pružaju lekarske usluge, uključujući i one koji se protive abortusu.

XS
SM
MD
LG