Linkovi

Održan protest protiv prava na abortus, Majk Pens se obratio okupljenima


Hiljade na skupu na Nacionalnom molu pre početka 44. Marša za život 27. januar 2017. u Vašingtonu (Chip Somodevilla/Getty Images/AFP)

U Vašingtonu je održan 44. Marš za život, odnosno protest protiv prava na abortus, na kojem je proslavljena politička promena izborom Donalda Trampa za predsednika Sjedinjenih Država.

"Život je ponovo pobedio u Vašingtonu", izjavio je potpredsednik SAD Majk Pens koji se obratio učesnicima Marša održanog na Nacionalnom molu u blizini mesta gde je Tramp prošle nedelje položio predsedničku zakletvu pred stotinama hiljada prisutnih.

Marš za život je takođe održan u istoj oblasti u kojoj je još veća masa demonstranata ispunila Vašington, dan posle Trampove inauguracije, na protestu u znak očuvanja prava žena, uključujući pravo na abortus.

Potpredsednik Pens, dugogodišnji pristalica pokreta protiv abortusa je najviši vladin zvaničnik koji je ikada prisustvovao maršu, izjavili su organizatori. Kao guverner Indijane, Pens je potpisao jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu.

Pens je u društvu svoje supruge i ćerke proslavio izbor, kako je rekao proživotne većine u Kongresu Sjedinjenih Država, Trampove najavljene nominacije za sudiju Vrhovnog suda koji se protivi abortusu, kao i predsednikovu uredbu kojom se sprečava federalno finansiranje organizacija koja u inostranstvu promovišu ili izvode abortus.

Pens je rekao da ga je predsednik Tramp zamolio da prisustvuje Maršu i zahvalio okupljenima na podršci.

XS
SM
MD
LG