Linkovi

Demokrate: Tramp često i namerno zloupotrebljavao moć svog položaja


Zgrada Kongresa na Kapitol hilu (Foto: Reuters/Sarah Silbiger)
Zgrada Kongresa na Kapitol hilu (Foto: Reuters/Sarah Silbiger)

Demokrate iz Predstavničkog doma optužile su predsednika SAD Donalda Trampa da je "često i namerno" zloupotrebljavao moć svog položaja, i počinio dela koja jasno zadovoljavaju ustavni standard činjenja "velikih zločina i prekršaja", koji je neophodan da bi bio smenjen.

Kongresmen Džerold Nedler, jedan od zakonodavaca koji služe kao "menadžer", odnosno tužilac u procesu opoziva protiv Trampa u Senatu, rekao je pred 100 senatora, koji služe kao porotnici u tom slučaju, da Trampovi napori da ubedi Ukrajinu da otvori istragu protiv jednog od njegovih ključnih demokratskih izazivača na izborima 2020, bivšeg premijera Džozefa Bajdena "ono čega su se najviše plašili osnivači SAD".

"To je pogrešno, to je nezakonito", rekao je Nedler, dodajući da bi 44 predsednika pre Trampa, bili "iskonski šokirani".

Nadler je ocenio da u odnosu na Trampovu zloupotrebu položaja "ono što je predsednik Nikson uradio - nije ništa", podsećajući na skandalima praćenu eru predsednika iz 1970-ih, koji je podneo ostavku osramoćen, pre nego što je Predstavnički dom glasao o njegovom opozivu.

Članovi demokratskog tima imaju tri dana, ukupno 24 sata, da iznesu svoje argumente za opoziv predsednika.
Članovi demokratskog tima imaju tri dana, ukupno 24 sata, da iznesu svoje argumente za opoziv predsednika.

Nedler je Trampovo uslovljavanje Ukrajine da istraži Bajdena nazvao "šokantnom korupcijom izbornog procesa".

"Ovo nije ponašanje nekoga kome je Amerika na prvom mestu, već nekoga kome je Donald Tramp na prvom mestu", rekao je Nedler.

Predsednik Tramp na Tviteru je kritikovao ceo proces kao "nepravedan i korumpiran."

Citirajući stručnjake za ustavno pravo, koji su svedočili u istrazi opoziva predsednika Trampa u predstavničkom domu krajem prošle godine, Nedler je rekao da je zloupotreba položaja jasan i dovoljan razlog da se Tramp osudi, čak iako nije počinio određeno krivično delo. Takođe je ocenio da je Trampovo uverenje da ne može da bude opozvan zbog zloupotrebe položaja - "opasna besmislica".

Trećeg dana suđenja, demokrate su iznele i tvrdnju da bivši potpredsednik Džo Bajden nije uradio ništa loše, i da je samo sprovodio zvaničnu američku politiku kada je vršio pritisak na Ukrajinu da otpusti državnog tužioca Viktora Šokina, zbog optužbi za korupciju. Tramp i njegovi saradnici tvrde da je Bajden želeo da smeni Šokina da bi sprečio istragu gasne kompanije Burisma, u čijem je upravnom odboru bio njegov sin, Hanter. Demokrate ističu da nema dokaza za tu tvrdnju.

Očekuje se da će Trampov pravni tim pokušati da objasni da bi on trebalo da bude oslobođen na osnovu tvrdnje da zloupotreba položaja nije prekršaj koji podleže opozivu i zahteva da on bude smenjen.

"Opoziv nije za sitna krivična dela", rekao je Nedler. "Ponašanje predsednika Trampa predstavlja postojanu pretnju".

Nedler je govorio drugog dana izlaqanja menadžera Predstavničkog doma protiv 45. predsednika SAD, u okviru tek trećeg suđenja o opozivu u istoriji zemlje.

Članica predstavničkog doma Silvija Garsija, još jedan menadžer opoziva, rekal je da je Tramp imao samo jedan cilj tražeći da Ukrajina pokrene istragu protiv Bajdena - "ličnu političku korist".

Demokrate će svoj slučaj izlagati i u petak, a republikanci takođe imaju tri dana za odgovor.

Republikanski senatori ne pokazuju znake popuštanja pred argumentima demokrata i njihovim zahtevima da se dozvole iskazi novih svedoka i dostavljanje novih dokumenata senatorima.

U centru pažnje današnjeg izlaganja demokrata bila je optužba predsednika za zloupotrebu položaja, koju je na početku obrazložio predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma Džerold Nedler.

„Dve optužbe protiv predsednika Trampa su među najozbiljnijim ikada podnetim protiv nekog predsednika. Nabrojali smo činjenice - dokazi koje je prikupio Predstavnički dom ubedljivo podržavaju te optužbe. Pored predsednikovog kompletnog bojktovanja, pokušaja da blokira sve svedoke i sva dokumenta - prva tačka optužbe tereti predsednika za zloupotrebu položaja. Predsednik Tramp je iskoristio svoj položaj da zatraži od strane zemlje mešanje u naše izbore, radi lične dobiti“, rekao je Nedler i dodao:

"Predsednikovo ponašanje je pogrešno, ilegalno i opasno, i ono čega su se najviše plašili tvorci našeg Ustava. Od kada je predsednik Džordž Vašington stupio na položaj 1789. nijedan predsednik nije tako zloupotrebio svoja ovlašćenja. Ponoviću - nijedan predsednik nikada nije koristio svoj položaj da primora stranu zemlju da mu pomogne da vara na izborima“.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer osvrnuo se na kritike republikanskih zakonodavaca, koji tvrde da, tokom drugog dana suđenja u Senatu, nisu čuli ništa novo što bi promenilo njihovo mišljenje da Tramp nije učinio prekršaj vredan opoziva.

„Šta republikanci govore danas? Kažu da juče nisu čuli ništa novo, ali ti isti republikanci su juče devet puta glasali protiv amandmana, kojima je traženo da se dozvole iskazi novih svedoka i dostavljanje novih dokumenata Senatu. Ako žele da čuju nešto novo - ima mnogo toga novog! A kao što su naši predstavnici jasno pokazali - ima mnogo dokumenata, prikupljenih, spremnih za Senat, ako samo četvoro republikanaca reši da dozvoli da se izda obavezujući poziv. Taj argument da nisu čuli ništa novo je veoma šupalj“.

XS
SM
MD
LG