Linkovi

Tramp dobio šansu da radikalno izmeni Vrhovni sud


Sudija Vrhovnog suda Entoni Kenedi

Sudija Vrhovnog suda Entoni Kenedi saopštio je da odlazi u penziju, što će omogućiti predsedniku Donaldu Trampu da imenuje njegovog naslednika i učvsti konzervativnu kontrolu nad najvišim sudom u zemlji.

Kenedi, koji ima 81. godinu, penzioniše se posle više od 30 godina na položaju sudije Vrhovnog suda.

Postavio ga je republikanski predsednik Ronald Regan, a njegov glas je bio ključan kada se odlučivalo o izuzetno važnim pitanjima kao što su abortus, građanska prava, prava homoseksualaca, kontrola oružja, finansiranje političkih kampanja i biračka prava.

Kenedi je saopštio da je o svojoj odluci informisao svoje kolege i Trampa i da će u penziju otići krajem jula.

Ubrzo nakon Kenedijeve objave, Tramp je rekao da je reč o "čoveku sa izuzetnom vizijom", i najavio da će odmah početi potragu za novim sudijom, a da će kandidata izabrati sa postojećeg spiska na kojem su 24 sudije i konzervativni senator iz Jute Majk Li.

Bez Kenedija, a do izbora njegovog naslednika, sud će biti podeljen na četiri liberalne sudije koje su postavili demokratski predsednici i četiri konzervativca koje su imenovali republikanci.

Trampov kandidat verovatno će obezbediti konzervativcima čvrstu većinu, a o nominaciji će se odlučivati u Senatu u kojem većinu imaju republikanci 51 - 49. Lider republikanske većine Mič Mekonel najavio je da će se o Kenedijevom nasledniku glasati na jesen.

Demokrate ne mogu da odlože proces potvrđivanja novog sudije. Trampov prvi kandidat za sudiju Vrhovnog suda Nil Gorsač potvrđen je u aprilu 2017. godine.

Abortus će verovatno biti jedno od ključnih pitanja tokom procesa izbora novog sudije. Kenedi je uglavnom podržavao pravo na abortus, dok je Tramp jasno stavio do znanja da želi da se ukine čuvena presuda u slučaju Ro protiv Vejda iz 1973. godine kojom je legalizovan abortus u američkim saveznim državama.

Takav dramatičan korak možda nije verovatan, za sada, ali bi konzervativni sud mogao da bude naklonjeniji uvođenju ograničenja na abortus.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG