Linkovi

Tramp nominovao Gorsača za Vrhovni sud


Rukovanje Trampa i Gorsača tokom objavljivanja nominacije u Istočnoj sobi Bele kuće
Rukovanje Trampa i Gorsača tokom objavljivanja nominacije u Istočnoj sobi Bele kuće

Kao bivša zvezda televizijskog rijaliti šoa, predsednik Donald Tramp je znao kako da unese dozu drame u svom sinoćnom direktnom televizijskom obraćanju naciji iz Bele kuće tokom kojeg je saopštio ime kandidata za novog sudiju Vrhovnog suda - uspešno čuvano u tajnosti sve do poslednjeg trenutka.

Članovi porodice predsednika Donalda Trumpa, republikanski zakonodavci, potpredsednik Majk Pens i novinari okupili su se u Istočnoj sobi Bele kuće da čuju od predsednika ime njegovog kandidata za Vrhovni sud.

“Danas sam ispunio još jednu obećanje američkom narodu imenovanjem sudije Nila Gorsača."

Tramp je rekao da su milioni Amerikanaca ukazali da je predsednikovo pravo da imenuje članove Vrhovnog suda za njih bilo odlučujuće pitanje prilikom glasanja. Njegov kandidat, koji ima diplome tri univerziteta - Harvarda, Kolumbije i Oksforda, je konzervativni sudija Apelacioniog suda iz Kolorada, star 49 godina. Tramp je rekao da je svestan dugoročnih implikacija.

"Uvek sam osećao da je nakon odbrane naše nacije, najvažnija odluka koju predsednik Sjedinjenih Država može da donese imenovanje sudija Vrhovnog suda. U zavisnosti od njihove starosti, sudija može da bude aktivan i 50 godina, i njegove ili njene odluke mogu da traju vek ili više, a možda i zauvek", poručio je predsednik SAD.

Gorsač je ljubazno odgovorio na nominaciju - "Stojeći u ovoj istorijskoj kući, i svestan svojih sopstvenih nedostataka, zaklinjem se da ću, ako budem potvrđen, učiniti sve u svojoj moći da budem odani sluga Ustava i zakona ove velike zemlje."

Predsednik želi da Gorsač popuni mesto u Vrhovnom sudu upražnjeno posle iznenadne smrti konzervativnog sudije Antonina Skalije prošlog februara.

Republikanski zakonodavci brzo su pohvalili izbor na društvenim medijima, dok su demokrate izrazile skepticizam.

Bivši predsednik Barak Obama imenovao je sudiju Merika Garlanda ubrzo nakon smrti Skalije, ali u Senatu republikanci su odbili da održe raspravu ili glasaju za ili protiv njega, rekavši da je rok suviše blizu sledećih izbora.

Odbijanje rasprave o Garlandu razljutilo je mnoge demokrate i progresivce, dok su se se neki sinoć okupili ispred Vrhovnog suda da bi izrazili svoje negodovanje.

“To je veoma opasna i ekstremna nominacija. On stavlja politiku ispred američkog naroda, on stavlja moćne i bogate i korporacije ispred američkog naroda, dok nam je u Vrhovnom sudu potreban neko ko je fer, otvorenih pogleda i nezavisan", smatra učesnica demonstracija Lizet Okampo.

Gorsač će se verovatno tokom narednih meseci suočiti sa teškim pitanjima demokratskih senatora, koji će želeti da dobiju njegovo mišljenje o širokom spektru pitanja, uključujući abortus i Trampove putne restrikcije za izbeglice i one koje dolaze iz sedam zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

XS
SM
MD
LG