Linkovi

Obnovljena žestoka debata o abortusu u SAD


Predsednički mandat Donalda Trampa je star manje od nedelju dana, a kongresne i izvršne akcije već su obnovile dugotrajnu debatu oko abortusa. Uz dva velika protestna marša u samo šest dana, pristalice obe strane ne pokazuju znake povlačenja.

Manje od nedelju dana nakon što je pola miliona ljudi marširalo za zaštitu reproduktivnih prava tokom Trampove administracije, druga strana najspornije debate u zemlji, stigla je u grad.

Protivnici abortusa protestuju već 43 godine protiv usvajanja odluke Rou protiv Vejda o legalizaciji abortusa. Ali dok se okupljaju ove godine, prisutna je nova nada za njihov slučaj.

U jednom od prvih poteza na položaju, predsednik Tramp potpisao je uredbu kojom se sprečava američko finansiranje bilo koje inostrane organizacije koja promoviše abortus. Takozvano Meksiko Siti pravilo oduvek je bilo menjano u zavisnosti od toga ko je u Beloj Kući.

Od 1984. godine, republikanski predsednici su ga primenjivali, dok su demokratski predsednici to pravilo ukidali. Ali uredba predsednika Trampa je još više restriktivna nego u prošlosti, kao deo nastojanja za koji je sekretar za štampu, Šon Spajser, obećao da bi mogao da bude prioritet.

Protest u Čikagu
Protest u Čikagu

“Nije tajna da će ova administracija i ovaj predsednik da rade sve što mogu da bi se borili za život.”

I samo nekoliko dana posle Marša žena na Vašington, Kongres, koji kontrolišu republikanci, raspravljao je o ukidanju federalnog finansiranja abortusa.

“Milioni žena i muškaraca širom zemlje, uključujući mene, marširali su sa jednim ciljem, dozvoliti svetu da sazna da naša prava moraju da budu poštovana i zaštićena. Pravo žene na abortus trebalo bi da bude njen lični izbor, a ne odluka koju vlada donosi za nju”, poručila je članica Predstavničkog doma iz Demokratske stranke, Ivet Klark.

“Čitav život je dragoceni dar od boga. Molim se da tokom vremena ta istina bude izražena i u našin zakonima”, navela je članica Predstavničkog doma iz Republikanske stranke, Dajan Blek.

Zakonski predlog je usvojen. Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan obeležio je taj trenutak na Tviteru. Tvrdnja, koju zagovornici prava na abortus, ne prihvataju.

Kongres je u velikom raskoraku sa američkom javnošću i onim što američka javnost podržava u smislu pristupa abortusu i zdravstvenoj zaštiti žena”, smatra Džamila Tejlor iz Centra za američki progres.

U istraživanju organizacije Pju za 2016. godinu, 57 odsto Amerikanaca je reklo da bi abortus trebalo da bude legalan. Ali te brojke se promene kada javnost razmatra različite vrste abortusa i federalnog finansiranja za to.

Naredni korak za republikance u Kongresu je zakonski predlog koji bi značajno ograničio Rou protiv Vejda, a kojim bi se sprečio svaki abortus nakon što lekar ustanovi otkucaje srca na ultrazvuku.

To bi pozdravili protivnici abortusa, kao što je profesor na Katoličkom univerzitetu Čad Peknold, koji kaže da je Marš za život samo jedan korak ka promeni nacionalnog dijaloga o abortusu.

To je tačno prava vrsta zakona za podsticanje prava na život sa onima koji se oduvek ne slažu sa nama, ali su otvorenog uma i žele da razmotre sve činjenice.”

Ali koji je najznačajniji uticaj koji bi republikanska vlada mogla da ima u raspravi o abortusu? Potvrđivanje sudija koji su protiv abortusa na mesta u Vrhovnom sudu koji bi mogao da preokrene odluku u slučaju Rou protiv Vejda. Predsednik Tramp će imati svoju šansu sledeće nedelje kada se očekuje da će objaviti svoj izbor kandidata za taj položaj.

XS
SM
MD
LG