Linkovi

Tramp potpisuje zakon o novom paketu pomoći vrednom skoro pola milijarde dolara


Predsednik Tramp na redovnom brifingu za medije u Beloj kući (Foto: AFP/Mandel Ngan)
Predsednik Tramp na redovnom brifingu za medije u Beloj kući (Foto: AFP/Mandel Ngan)

Predsednik SAD Donald Tramp potpisaće u petak u podne u Ovalnoj kancelariji zakonski predlog vredan 484 milijarde dolara namenjen za pomoć malim preduzećima i bolnicama, koji su teško pogođeni pandemijom koronavirusa.

Sredstva u četvrtom paketu američke vlade, koji je usvojen u poslednja dva meseca omogućiće desetinama miliona Amerikanaca da dobiju ključnu pomoć, usled širenja Kovida 19 koji je primorao veći deo američke ekonomije da se zatvori.

Više od 26 miliona Amerikanaca prijavilo se za nadoknadu nezaposlenima od početka epidemije, a samo u poslednjoj nedelji, zaključno sa 18. aprilom, prijave je podnelo 4,4 miliona ljudi.

Zakonski predlog usvojen je ogromnom većinom i Predstavničkom domu sa 388 glasova za i 5 protiv, u vreme dok su predsednik Tramp i potpredsednik Majk Pens držali brifing za novinare u Beloj kući.

“Veoma smo blizu vakcine za ovaj novi virus", rekao je Tramp, ali i dodao:

“Nažalost, nismo tako blizu da je testiramo”.

Naučnici tvrde da ukoliko preliminarna istraživanja prođu dobro, kada je reč o kandidatima za vakcinu, one bi trebalo da budu spremne za kliničke probe za godinu do 18 meseci.

XS
SM
MD
LG