Linkovi

Na koga se odnosi Trampova uredba o zabrani imigracije u SAD?


Ilustracija
Ilustracija

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je uredbu o privremenom obustavljanju imigracije u Ameriku koja će važiti 60 dana.

Tramp je rekao da je takva mera doneta da bi se radna mesta, zbog aktuelne krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, sačuvala za Amerikance.

Potencijalno, ako Bela kuća tako odluči u skladu sa epidemiološkom i ekonomskom situacijom, važenje uredbe može i da se produži.

Ko je sve obuhvaćen uredbom?

Prema analizi Instituta za migracionu politiku iz Vašingtona, ova uredba bi mogla blokira zelene karte za čak 20 hiljada ljudi mesečno, prenosi Rojters.

Ali, ima i mnogo izutetaka.

Uredbom se privremeno obustavlja imigracija bazirana na porodičnim vezama, takozvano spajanje porodica, ali su od toga izuzeti supružnici onih koji su već u SAD i imaju zelene karte, kao i njihova deca.

Takođe, neće biti pogođeni oni koji su u procesu dobijanja zelene karte, a već su u Americi.

Obustavlja se imigracija na poslovnoj osnovi, ali uredbom nisu obuhvaćeni radnici koji u Ameriku dolaze sa vizama na određeno vreme, kao što su radnici na farmama, ili oni koji dolaze u SAD sa H-1B vizama.

Od primene uredbe su izuzeti doktori, medicinske sestre i ostali zdravstveni radnici, kao i oni čije se prisustvo u SAD smatra "ključnim" za borbu protiv pandemije.

Uredbom je predviđena suspenzija lutrije za zelenu kartu, preko kojeg u Ameriku godišnje može da dođe i do 50 hiljada ljudi.

Zaštita radnih mesta ili predizborni potez?

Trampovi kritičari podsećaju da je uredba o suspenziji imigracije doneta u izbornoj godini i da će njome predsednik motivisati svoju bazu birača, ali da će verovatno biti osporavana pred sudovima što može da odloži njenu primenu, piše Rojters.

Predsednik je rekao da je razlog za njeno donošenje očuvanje radnih mesta i kapaciteta zdravstvenog sistema za Amerikance.

Tramp je osvojio prvi mandat zahvaljujći oštroj imigracionoj politici, mada su njegove uredbe - poput one o zabrani ulaska u Ameriku državljanima pojedinih zemalja - osporavane pred sudovima.

XS
SM
MD
LG